China anunţă tarife de retorsiune de 84% la mărfurile americane

Xi Jinping (THOMAS PETER AFP/Getty Images)
Redacţia
09.04.2025

China a prezentat miercuri tarife de retorsiune de 84% la importurile de bunuri din SUA, egalând tarifele suplimentare impuse de preşedintele american Donald Trump şi inflamând şi mai mult războiul comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii.

China şi-a majorat taxa pe care intenţionează să o aplice importurilor din SUA cu încă 50 de puncte procentuale faţă de suma iniţială care urmează să intre în vigoare joi. Suma a fost aceeaşi cu taxa suplimentară pe care Trump a impus-o deja asupra bunurilor chinezeşti.

Tarifele „reciproce” radicale ale lui Trump au intrat în vigoare mai devreme miercuri. China a fost cea mai afectată naţiune, cu o taxă de cel puţin 104% pe toate bunurile sale. Cele două ţări au fost implicate într-un joc de dute-vino privind comerţul, Beijingul opunându-se ferm fiecărui nou tarif introdus de Washington.

„Escaladarea tarifelor impuse Chinei de către SUA este o greşeală peste greşeală, care încalcă grav drepturile şi interesele legitime ale Chinei şi dăunează grav sistemului comercial multilateral bazat pe reguli”, a afirmat Comisia tarifară a Consiliului de Stat al Chinei într-o declaraţie în care a anunţat noua taxă.

Intensificarea represaliilor vine după ce China a avertizat în repetate rânduri că va „lupta până la capăt” dacă SUA va continua să aplice tarife suplimentare. Miercuri, taxele suplimentare impuse de Trump asupra importurilor chineze urmau iniţial să crească cu 34 de puncte procentuale.

Dar preşedintele a adăugat încă 50 de puncte procentuale după ce Beijingul a refuzat să renunţe la impas. Înainte de ultimele runde de escaladare, Trump impusese deja Chinei taxe de 20% de la revenirea sa la Casa Albă.

În plus faţă de creşterea taxei, Ministerul Comerţului din China a impus controale la export pentru 12 companii americane, interzicând companiilor chineze să le furnizeze produse cu dublă utilizare care au atât aplicaţii militare, cât şi civile. De asemenea, a adăugat încă şase firme americane pe lista sa de „entităţi nesigure”, interzicându-le să facă comerţ sau noi investiţii în China.

Între timp, China a depus, de asemenea, o plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului cu privire la cele mai recente tarife americane, potrivit Ministerului Comerţului.

Pe măsură ce Trump îşi intensifică războiul tarifar, mesajul guvernului chinez, al presei de stat şi al liderilor de opinie a fost unul de sfidare, exprimându-şi hotărârea de a riposta, lăsând în acelaşi timp uşa deschisă pentru negocieri.

La scurt timp după începerea ultimei runde miercuri, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat reporterilor că SUA trebuie să „demonstreze o atitudine de egalitate, respect şi beneficii reciproce” dacă doreşte cu adevărat să rezolve războiul comercial prin dialog.

China a publicat, de asemenea, o carte albă privind relaţiile sale comerciale şi economice cu SUA, afirmând că relaţiile au fost deteriorate de „măsurile unilaterale şi protecţioniste” luate de Washington.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor