China: abuzurile oficialilor generează un val de sinucideri

Pe data de 10 decembrie, zeci de mii de petiţionari din întreaga Chină au invadat străzile Beijing-ului de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului pentru a protesta.
Tentativă de sinucidere în masă cu pesticide, Beijing, China. (Weibo.com)
Lu Chen
13.12.2013

Pe 10 decembrie, zeci de mii de petiţionari din întreaga Chină au invadat străzile Beijing-ului de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului pentru a protesta. 12 dintre ei nu s-au mărginit doar cu protestele, ci au încercat să se sinucidă în grup.

În jurul orei 16:00, 12 persoane ale căror case au fost demolate, au întins bannere cu doleanţele lor pe trotuar şi apoi au băut împreună pesticide. Toate acestea s-au petrecut în Qianmen, la marginea de sud a Pieţei Tiananmen din centrul Beijing-ului.

Cei 12 şi-au pierdut cunoştinţa şi zăceau pe jos într-un rând la baza unui mic perete. Poliţia i-a trimis la spitalele din apropiere pentru tratament de prim ajutor.

Petiţionarii erau trei femei şi nouă bărbaţi din satul Xinchun, districtul Jiangan din oraşul Wuhan, capitala provinciei Hubei din centrul Chinei.

Compensaţii lipsă

Povestea lor tragică esteuna obişnuită în China de azi. După ce li s-au confiscat casele, primind nişte compensaţii derizorii, au făcut apel la oficialităţi cerând ajutor în cazul pe care-l considerau generat de corupţie. În locul unei compensaţii care să le permită să-şi reconstruiască viaţa, petiţionarii spun că au fost trataţi violent şi trimişi în lagăre de muncă şi închisori negre.

În scurt timp, pe Sina Weibo - un fel de Twitter chinezesc - au apărut fotografii făcute de trecători cu petiţionarii întinşi pe jos, dar au fost şterse în timpul zilei de către cenzorii internetului.

Epoch Times a contactat-o prin telefon pe Mei Cuiying, una dintre protestatare. "Am fost atât de disperaţi acasă. Aşa că am venit la Beijing să ne sinucidem de Ziua Drepturilor Omului", a declarat Mei. "După ce am băut pesticidele, am vomitat şi am simţit cum îmi fuge pământul de sub picioare, iar apoi mi-am pierdut cunoştinţa. M-am trezit după spălături stomacale în spital. Încă mai am perfuzii intravenoase.", a mai adăugat ea.

Mei a declarat ziarului Epoch Times că restul protestatarilor au fost trimişi la spitale diferite aproape de Piaţa Tiananmen. "Sunt în acelaşi spital cu Wang Yuping [unul dintre cei 12 petiţionari] , dar nu am voie să-l vizitez. Nu ştiu ce se întâmplă cu celelalte persoane", a mai spus Mei.

Fiecare petiţionar băuse aproximativ 50 de mililitri de pesticide, potrivit afirmaţiilor unui petiţionar pe nume Wang.

Val de sinucideri generat de abuzurile oficialilor

Alţi 8 petiţionari din Wuhan veniseră la Beijing pe data de 10 decembrie, cu intenţia să se sinucidă. Aceştia erau din satul Lujia, districtul Jiangan. Casele lor au fost de asemenea demolate.

"Administraţia locală nu rezolvă problemele de demolare", a declarat prin telefon o petiţionară din satul Lujia care preferă să rămână anonimă. "Noi opt vom merge în Piaţa Tiananmen pentru a bea pesticide, problemele noastre nu pot fi rezolvate chiar dacă ne întoarcem...Ne vom sinucide. Oricum nu mai avem casă."

"De fiecare dată când am fost la administraţia districtului şi a provinciei să raportăm ce probleme avem, nici unul dintre departamente nu a dorit să ne reprezinte", a spus ea. "De fiecare dată când am depus cereri am fost bătuţi şi aruncaţi în închisorile negre [închisori ilegale, amenajate în clădiri nelocuite, care însă nu au niciun statut legal, folosite pentru torturare n.r.]. Nu am putea supravieţui acolo, putem doar să venim la Beijing şi să apelăm la o asemenea metodă extremă."

Oficialii din Wuhan au fost avertizaţi din noiembrie că demolările forţate de acolo vor duce la sinucideri ale localnicilor. Pe data de 20 noiembrie, un grup mai mare de 30 de petiţionari s-au adunat în afara Biroului de Apel din Wuhan şi a prezentat o scrisoare care atesta că, după ce au aşteptat despăgubiri din partea oficialilor timp de trei ani, locatarii se gândesc să se sinucidă în grup la Beijing.

Scrisoarea afirma: "Nu mai avem nici o cale de ieşire şi nu mai putem suporta nici fizic, nici mental. Ne-am pierdut speranţa, iar realitatea ne-a forţat să ne sinucidem la Beijing pentru a ne elibera de această suferinţă".

Potrivit petiţionarilor, guvernul local din districtul Jiangan a început demolarea de locuinţe în octombrie 2010, cu pretextul pregătirii pentru dezvoltare urbană.

Oficialii locali au oferit compensaţii diferite lucrătorilor migranţi care s-au stabilit în Wuhan: sătenilor locali li s-au dat 3456 de yuani (569$) pe metru pătrat compensaţie, în timp ce sătenii migranţi au primit doar 400 de yuani (66$) pe metru pătrat. Celor care au refuzat să semneze acordul de demolare şi-au văzut casele demolate forţat.

Petiţionarul Cai Huiqin, un zilier din districtul Jiangan, declarase anterior pentru Epoch Times că zilierii de acolo cumpăraseră terenuri de la comitetele săteşti cu bani câştigaţi din greu, plătind preţuri mult mai mari. Ei şi-au construit case şi au locuit acolo pentru mai mult de 10 de ani.

Acum, casele lor au fost demolate fără nicio despăgubire sau ajutor pentru strămutare, beneficiile şi drepturile fiindu-le complet negate sătenilor migranţi, a mai spus Cai.

Starea de sănătate a petiţionarilor care au băut pesticid este neclară, iar mass-media chineză nu a relatat incidentul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor