Chimia distrugerii. Drogurile sintetice, arma tăcută a statelor totalitare împotriva Occidentului
Coordonatorul naţional pentru politică antidrog din Cehia, Jindřich Vobořil, îşi va părăsi postul la sfârşitul acestei luni. Potrivit unui material publicat de HlídacíPes, unul dintre subiectele pe care Vobořil le-a abordat în mod repetat rămâne surprinzător de absent în dezbaterea publică, şi anume modul în care statele totalitare, în special, utilizează afacerea cu droguri pentru propriile scopuri.
„Eu susţin că, mai mult decât riscul drogurilor, este un risc de securitate al banilor care curg din statele totalitare, de ordinul miliardelor pe săptămână”, spune Vobořil.
Aproape toţi cei care au deschis internetul în ultimii ani au dat peste videoclipuri şi fotografii cu „oameni zombie” de pe străzile oraşelor americane. Statele Unite sunt pe primul loc în ceea ce priveşte consumul de fentanil, un opioid sintetic despre care se spune că este de până la cincizeci de ori mai puternic decât heroina.
Aproximativ un milion de americani au murit din cauza supradozelor de droguri începând din 1999, iar datele arată că decesele prin supradoză au crescut semnificativ din 2012, când opioidele sintetice au început să fie importate în cantităţi mari, mai ales din China.
Chiar potrivit agenţiei europene de poliţie Europol, China este cel mai mare producător şi distribuitor de droguri sintetice, adică produse în laborator, din lume.
În fiecare an, apar pe piaţă o serie de substanţe diferite, semisintetice, complet sintetice, dar şi naturale. Acest lucru nu este o coincidenţă, este organizat de grupuri mari, iar unele state totalitare care au acest lucru ca program sunt şi ele în spate.
Întotdeauna cu un pas înaintea legii
Aceste substanţe au multe avantaje faţă de „drogurile tradiţionale” pe piaţa drogurilor: sunt atractive, la mare căutare, uşor de transportat, iar atunci când una dintre ele ajunge pe lista substanţelor interzise, este rapid înlocuită de o alta foarte asemănătoare.
„Chimiştii sintetizează noi droguri pentru a rămâne cu un pas înaintea legii”, afirmă Europol.
Unele dintre aceste droguri de laborator imită în mod deliberat efectele cocainei sau ale THC, dar sunt create şi droguri complet noi, care creează dependenţă. Jindřich Vobořil, coordonatorul naţional antidrog ceh acum demisionar, subliniază tocmai faptul că laboratoarele sunt capabile să producă substanţe noi mai repede decât le pot identifica şi interzice autorităţile.
„Am pus zeci de substanţe noi pe liste, acum sunt câteva sute, altădată erau câteva zeci. Piaţa în general este în creştere, este determinată de cerere”, a spus el într-un podcast din aprilie anul acesta.
Într-un interviu anterior pentru Radio Cehia, el a subliniat că în momentul în care interzicem o substanţă, apare rapid una nouă, adesea chiar mai puternică:
„În fiecare an, apar pe piaţă o serie de substanţe diferite, semi-sintetice, complet sintetice, dar şi naturale. Acest lucru nu este o coincidenţă, este organizat de grupuri mari, unele state totalitare care au acest lucru ca program sunt şi ele în spate. Sunt miliarde de dolari în asta - în cercetare, în laboratoare de ultimă oră”.
HlídacíPes.org i-a cerut lui Vobořila comentarii mai specifice cu privire la relaţia dintre statele totalitare şi apariţia şi distribuirea de noi droguri sintetice, însă răspunsul nu a venit înainte de încheierea mandatului său. Cu toate acestea, el a atras atenţia în mod repetat asupra acestui subiect într-o serie de apariţii anterioare.
Subiectul a făcut, de asemenea, obiectul discuţiilor dintre coordonatorul naţional antidrog şi reprezentanţii Serviciului de Informaţii de Securitate. Însă concluzia a fost că această tendinţă nu reprezintă o problemă majoră specifică pentru Republica Cehă.
Motivul este - deocamdată - printre altele, accentul pus la nivel naţional pe prevenire şi posibilitatea de a înlocui drogurile grele cu substanţe mai puţin periculoase şi fără incriminare.
„În jurul anului 2000, heroina a început să crească în ţara noastră, datorită presiunii grupurilor vorbitoare de limbă rusă. A ajuns la aproximativ 15 mii de persoane, dar apoi a scăzut - pentru că am permis înlocuirea cu subutex, oamenii au trecut la acesta, iar astăzi, cu excepţii, dependenţa de heroină este aproape inexistentă aici. Subutex este o doză la care nu poţi supradoza, are un efect de plafon şi abia îl recunoşti la o persoană. Un medic de familie îl poate prescrie, chiar dacă o parte din el este în afara sferei legale”, a explicat Vobořil
Din acelaşi motiv, el crede că periculosul fentanil nu se va răspândi în Republica Cehă în acelaşi mod ca în SUA.
„Nu trebuie să o facă decât dacă cineva împinge subutexul. Mă tem de acest lucru, pentru ca atât mafia, cât şi producătorii ştiu acest lucru. Şi dacă ei cred că îl vor forţa, vor investi bani în el, vor convinge o anumită reprezentare politică şi vor trimite mii de poliţişti pe străzi pentru a-l reprima, se poate întâmpla”, avertizează el.
Nicio problemă în Republica Cehă până în prezent
Până în prezent, datele din Republica Cehă arată că fentanilul şi substanţele similare nu reprezintă încă o problemă reală. Deşi, de exemplu, cel mai recent raport al Centrului Naţional de Control al Drogurilor pentru 2023 (publicat la sfârşitul lunii iunie a acestui an) subliniază că „preocuparea cu privire la fentanil, care este o problemă uriaşă în SUA, dar care se găseşte din ce în ce mai des în Europa, continuă”.
El descrie faptul că principalele surse de fentanil, de derivaţi ai acestuia şi de substanţe legate de producţia sa sunt Mexicul, China şi India, dar noi laboratoare de producţie de fentanil apar şi în Europa, în special în ţările baltice, în Polonia, în Ţările de Jos şi în Belgia.
Drogurile sintetice sunt ucigaşul numărul unu al americanilor cu vârste cuprinse între 18 şi 49 de ani. Anul trecut, aproape 110 000 de americani au murit din cauza supradozelor de droguri. Două treimi din aceste decese au implicat opioide sintetice.
„Până în prezent, în Republica Cehă nu a fost descoperit niciun laborator de producere a fentanilului, este mai probabil ca Serviciul Vamal să găsească o cantitate mică de drog atunci când inspectează transporturile. În Republica Cehă, fentanilul este obţinut prin scurgere din plasturii antidurere, pe care utilizatorii îi obţin adesea prin intermediul pacienţilor autorizaţi sau prin scurgere din distribuţia farmaceutică. Anul trecut, aici au fost confiscate 90 de plasturi şi 0,45 g de fentanil”, rezumă raportul.
Raportul privind drogurile ilegale în Republica Cehă 2023 al Centrului Naţional de Monitorizare a Drogurilor şi Adicţiilor (NMS) din octombrie anul trecut descrie faptul că în Republica Cehă „se produce metamfetamină şi se cultivă canabis, atât pe bază de autoaprovizionare, cât şi pe bază comercială”, dar producţia internă de opioide este mai degrabă unică.
„Categoria altor opioide incluse, de exemplu, metadonă, buprenorfină, fentanil fără prescripţie medicală„ - este utilizat de aproximativ 6% din populaţie (8% în rândul adulţilor tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 34 de ani)”, se arată în raport, care altfel menţionează fentanilul, cu excepţia unei scurte note nu sunt despre „utilizarea de medicamente psihoactive din grupul analgezicelor opioide sintetice”.
Cu toate acestea, tendinţele în lume sunt evidente. Un exemplu sunt Statele Unite, deja menţionate, ale căror probleme cu fentanilul şi cu alte droguri sintetice au condus în urmă cu doar un an la faptul că au iniţiat crearea unei coaliţii globale de aproape 100 de ţări din lume, în care obiectivul este tocmai „rezolvarea ameninţărilor asociate drogurilor sintetice”.
„Creşterea drogurilor sintetice în întreaga lume reprezintă o schimbare majoră în traficul de droguri, consumul de droguri şi impactul asupra sănătăţii. Comparativ cu ameninţările tradiţionale legate de droguri, aceasta necesită o abordare nouă, globală, în care cooperarea între guverne va fi esenţială. Coaliţia va accelera şi va consolida măsurile internaţionale, astfel încât să se poată face faţă acestor noi provocări”, se arată în textul privind crearea coaliţiei, din care face parte şi Republica Cehă.
Secretarul de stat american Anthony Blinken a declarat în discursul său de deschidere că „drogurile sintetice sunt ucigaşul numărul unu al americanilor cu vârste cuprinse între 18 şi 49 de ani”. Anul trecut, aproape 110 000 de americani au murit din cauza supradozelor de droguri. Două treimi din aceste decese au implicat opioide sintetice, a adăugat el.
Deşi China a plasat oficial întregul grup de droguri de tip fentanil sub un regim de reglementare controlat în mai 2019, aceasta rămâne principala sursă de fentanil pe străzile din SUA - deşi indirect, prin contrabandă prin Mexic.
Cu toate acestea, cooperarea dintre SUA şi China în lupta împotriva drogurilor a fost minimă în ultimii ani - chiar şi cu privire la relaţiile tensionate dintre cele două ţări. Potrivit unui raport al uneia dintre comisiile Congresului SUA, Beijingul subvenţionează unele companii care fac comerţ deschis cu droguri sintetice ilegale, iar pe altele le deţine în mod direct. Cu toate acestea, guvernul chinez a negat în mod constant orice cunoştinţă despre comerţul ilegal cu droguri.
Cu toate acestea, DEA, U.S. Drug Enforcement Administration, susţine că întreprinderile chimice cu sediul în China fac publicitate şi vând online precursori chimici ai fentanilului, inclusiv unii care nu sunt controlaţi la nivel internaţional şi, prin urmare, exportul din China este legal.
Seriozitatea subiectului este subliniată de faptul că în noiembrie 2023, la summitul din California, preşedintele american Biden a deschis subiectul controlului drogurilor după ani de zile într-o întâlnire cu liderul chinez Xi Jinping, urmată de o întâlnire oficială a delegaţiilor guvernamentale în special pe tema fentanilului în luna ianuarie a acestui an.
Urmăriţi-vă fluxul de numerar
Producţia de droguri sintetice este bine organizată, precum şi toată logistica şi vânzările. Majoritatea drogurilor sintetice sunt fabricate din substanţe chimice care sunt utilizate în mod legal în fabricarea produselor farmaceutice, cosmetice şi de uz casnic.
Este o industrie de mai multe miliarde de dolari, aceşti oameni au totul, este la fel de mare ca afacerile cu petrol şi gaze combinate. Este clar că este vorba şi despre politică.
Traficanţii fac publicitate drogurilor sintetice pe reţelele de socializare, folosesc aplicaţii online pentru a comunica cu potenţialii cumpărători şi pentru a colecta plăţi.
Chiar dacă ţările europene fac din când în când raiduri de amploare şi confiscă loturi de droguri tradiţionale şi sintetice, amploarea activităţii este încă mică.
„Comerţul trece prin Sankt Petersburg, de exemplu, şi dacă îl aduc acolo, îl pot aduce oriunde pe uscat”, subliniază Vobořil.
„Este o industrie de mai multe miliarde de dolari, aceşti oameni au totul, este la fel de mare ca afacerile cu petrol şi gaze combinate. Este clar că este vorba şi despre politică. Este dificil să se obţină dovezi în acest sens, deşi există rapoarte ale serviciilor secrete despre modul în care unele state mari sunt implicate în ea din diverse motive economice şi de altă natură”, a declarat el.
„Eu susţin că, mai mult decât riscul drogurilor, este riscul de securitate al banilor care curg din statele totalitare în miliarde de dolari pe săptămână. Această parte a lumii ajunge în topul crimei organizate”, spune Vobořil, adăugând că şi Rusia merge alături de China.
El însuşi a indicat anterior (de exemplu, în 2018, când aproximativ 400 de kilograme de cocaină au fost găsite la ambasada rusă din Buenos Aires), de exemplu, persoane precum Viktor Ivanov, un politician şi om de afaceri rus, un fost ofiţer KGB, în perioada 2008-2016 a fost directorul serviciilor federale antidrog din Rusia.
Se spune că implicarea drogurilor este în creştere şi în Coreea de Nord.
„Mă bazez pe faptul că, în principal, serviciile de informaţii militare vor înţelege. Ei sunt capabili să privească lucrurile tocmai din perspectiva faptului că lucrul de bază este fluxul de bani şi că acesta este principalul risc de securitate”, a mai spus acesta.