Chile: De la tineri rebeli, la deputaţi

Patru foşti lideri ai unei mişcări studenţeşti care a organizat proteste de stradă pentru a cere învăţământ public şi gratuit în 2011 au devenit deputaţi după alegerile prezidenţiale şi legislative de duminică, 17 noiembrie, din Chile.
(photos.com)
Epoch Times România
19.11.2013

Patru foşti lideri ai unei mişcări studenţeşti care a organizat proteste de stradă pentru a cere învăţământ public şi gratuit în 2011 au devenit deputaţi după alegerile prezidenţiale şi legislative de duminică, 17 noiembrie, din Chile. Au vârste sub 27 de ani, au obţinut majoritate de voturi în districtele lor şi se declară de stânga, deşi provin din medii politice diferite, notează marţi ziarul El Pais.

Figura reprezentativă a acestei generaţii este Camila Vallejo, candidata Partidului Comunist din Chile, în vârstă de 25 de ani, care a obţinut 43,6% din voturi în La Florida, localitate în sudul capitalei Santiago de Chile, ai cărei locuitori aparţin clasei de mijloc şi unde există un număr mare de electori. Alături de ea au intrat în Parlament Karol Cariola, secretar general al Tineretului Comunist; Giorgio Jackson, liderul mişcării Revoluţie Democratică, şi Gabriel Boric, principala figură a Stângii Autonome, moştenitoare a grupurilor radicale din anii 90.

'Noi, cei din Parlament, şi oamenii din stradă vom veghea la îndeplinirea programului (guvernului lui Michele Bachelet)' (fost preşedinte al ţării care a candidat din nou la preşedinţie şi s-a calificat în turul al doilea n.r.), a asigurat tânără absolventă de Geografie, care a devenit recent mama unei fetiţe pe nume Adela. 'Reformele nu depind de o anumită persoană sau de un preşedinte sau o preşedintă', a spus în ziua alegerilor Vallejo, care a lansat un apel la înfăptuirea de schimbări profunde în modelul chilian.

Karol Cariola, mâna dreapta a lui Vallejo în timpul protestelor din 2011, a spus că ei nu vor renunţa la mişcarea socială chiar dacă au intrat în Parlament. 'Între priorităţile mele sunt o nouă Constituţie care să garanteze sănătatea ca drept fundamental finanţat de stat', a spus această asistentă medicală, în vârstă de 26 de ani.

Au apărut semnale care indică formarea unui grup tânăr în Camera Deputaţilor. Posibilitatea de a se grupa şi a lucra împreună, autonom de partide şi de un previzibil guvern Bachelet, este urmărită îndeaproape şi de ceilalţi militanţi. 'Îi salut afectuos pe Camila Vallejo, Boric (...) şi pe toţi cei care mă vor însoţi în Parlament în 2014. Avem multe lucruri în comun', a spus Jackson, care le va cere celorlalţi patru parlamentari să se întâlnească 'pentru a-şi uni forţele'.

Această generaţie tânără a crescut în timpul democraţiei şi este critică nu doar cu dreapta, ci şi cu guvernele de centru-stânga ale Concertación (partidul care a susţinut-o pe fosta preşedintă Bachelet). 'Nu aş fi niciodată dispusă să-i fac campanie lui Bachelet şi nici să-i chem pe tineri să o sprijine', declarase Vallejo 2012, într-o dovadă de distanţare şi de neîncredere.

Totuşi, cu trecerea lunilor, tânăra comunistă s-a aliniat poziţiei oficiale a partidului său. Camilla şi-a pierdut postul la Federaţia Studenţilor Universităţii din Chile, cea mai veche şi mai simbolică mişcare a ţării, când partidul ei s-a apropiat de fosta preşedintă Bachelet, la sfârşitul anului 2011.

Al cincilea deputat ales care se va alătura generaţiei rebele este Ivan Fuentes, în vârstă de 50 ani, un pescar din regiunea Aysén, din extremitatea sudică a ţării, care în februarie 2012 a organizat protestele împotriva guvernului preşedintelui Sebastián Pińera pentru a cere condiţii sociale mai bune în localitatea sa. Tinerii îl văd ca pe un aliat, pentru că leadershipul lui s-a născut dintr-o mişcare socială independentă, deşi de stânga, şi împărtăşeşte cererile lor de egalitate.

'Vrem ca statul să înveţe să distribuie mai bine resursele', a spus Fuentes după ce a fost ales duminică cu o majoritate de voturi.

Voturile acestui grup parlamentar vor fi foarte importante în cazul în care Michelle Bachelet va fi aleasă în fruntea ţării în turul al doilea, aşa cum este previzibil. Aceşti cinci deputaţi vor asigura aprobarea legilor care vor avea nevoie de cvorum, mai ales cele legate de reforma învăţământului - unul din cei trei piloni ai programului socialistei Bachelet.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor