Chile: Cutremure de peste 6 grade la foc automat
alte articole
Cele două cutremure cu magnitudinea de aproximativ şapte grade desfăşurate în urmă cu 10 zile în apele Oceanului Pacific din apropierea coastei nordice a statului Chile ar putea reprezenta începutul unui fenomen mult mai periculos.
Zona nordică a Americii de sud a fost afectată de peste 300 de cutremure cu o magnitudine de peste 6 grade pe scara Richter ce au provocat îngrijorarea populaţiei şi a seismologilor din zonă.
”Asta este deja neobişnuit. Sunt prea multe replici să fie asociate numai cu seismul de 6,7 grade”, a declarat Mario Pardo, directorul centrului de seismic al Universităţii Chile.
Chile este poziţionat în apropierea Cercului de Foc al Pacificului, unde se întâlneşte placa tectonică Nazca şi cea sud americană, iar cutremurele cu o magnitudine de peste 6 grade sunt mai frecvente decât în restul lumii.
Totuşi, numărul deosebit de mare de cutremure din ultima perioadă i-a determinat pe localnici să-şi închidă afacerile de la malul mării, să părăsească plajele şi să se asigure cu raţii pentru situaţi de urgenţă. Localnici sunt îngrijoraţi că va veni un cutremur puternic ce s-ar putea încheia cu un tsunami.
”Aceasta este o anomalie ce s-a extins în termeni de timp şi persistentă ca magnitudine”, a declarat Pardo.
Acolo unde plăcile tectonice se întâlnesc, se freacă una de cealaltă, dacă nu există nici un cutremur care să elibereze tensiunea aceasta poate să crească în timp.
”De un singur lucru putem fi siguri ... este că ne aşteptăm ca în zonă să aibă un cutremur mare”, a adăugat Pardo.
În 2010, un seism cu magnitudinea de 8,8 grade şi tsunamiul rezultat în urma acestuia au devastat zona centrală a statului sud american. De asemenea, Chile a mai fost afectată în 1960 de un cutremur de 9,5 grade, cel mai grav din istoria modernă.