Cetăţean rus condamnat în SUA la 27 ani de închisoare pentru hacking

Un cetăţean rus, găsit vinovat de hackuirea mai multor companii americane pentru a fura informaţii de pe cărţi de credit, a fost condamnat de o instanţă din Seattle, SUA, la 27 ani de închisoare şi o amendă de 170 milioane de dolari.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
22.04.2017

Judecătorul districtual american Richard Jones a pronunţat vineri sentinţa pentru Roman Seleznev, susţinând că bărbatul a fost „motivat de un singur obiectiv: lăcomia”.

Seleznev este fiul lui Valeri Seleznev, un membru al camerei inferioare a Parlamentului rus şi un critic dur al politicilor americane.

Înaintea de pronunţarea sentinţei, Seleznev a făcut apel la indulgenţă.

Seleznev a fost găsit vinovat de un juriu din Seattle în august 2016 în cazul a 38 de capete de acuzare, inclusiv hacking şi fraudă electronică şi era pasibil de o sentinţă de până la 34 ani de închisoare.

Procurorii federali americani l-au acuzat pe Seleznev că a obţinut milioane de dolari prin hackuirea mai multor companii şi restaurante şi vânzarea de informaţii de pe cărţi de credit şi alte date pe diverse forumuri pe Internet.

El a fost arestat de agenţii Serviciului Secret american, cu ajutorul poliţiei locale, pe un aeroport din Insulele Maldive, în timp ce el şi prietena sa se întorceau în Rusia.

Igor Litvak, avocatul lui Seleznev, a declarat că acesta şi-a asumat responsabilitatea faptelor comise. Totuşi, după condamnare, avocatul a numit sentinţa ca fiind nerezonabilă şi a adăugat că Seleznev este o victimă a relaţiilor tensionate dintre Rusia şi SUA.

Seleznev a publicat o declaraţie în care a precizat că decizia instanţei americane demonstrează lumii că „sunt un prizonier politic”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor