Certaţi în problema Ucrainei, Rusia şi Occidentul s-au aliat în lupta împotriva Statului Islamic (Kommersant)
alte articole
Ameninţarea pe care o reprezintă gruparea teroristă Statul Islamic (SI) a aliat din nou Rusia şi ţările Occidentului, care s-au certat din cauza Ucrainei, notează, marţi, cotidianul rus Kommersant.
Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a susţinut iniţiativa preşedintelui francez Francois Hollande privind convocarea unei conferinţe pe marginea situaţiei din Irak şi i-a îndemnat pe membrii coaliţiei antiteroriste să 'demonstreze o adevărată unitate'.
Potrivit ziarului rus menţionat, Moscova intenţionează, de asemenea, să susţină şi rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU, elaborată de SUA, privind combatanţii terorişti străini, cu condiţia ca acţiunea acestei rezoluţii să nu se extindă în afara Orientului Mijlociu (OM) şi Africii de Nord.
Ministrul de externe al Rusiei a participat luni la conferinţa internaţională extraordinară pe marginea Irakului, din al cărui teritoriu o bună parte este ocupată de terorişti din gruparea SI. Discursul lui Lavrov a avut mai multe idei centrale, subliniază Kommersant.
În primul rând, Lavrov a dat asigurări că teroriştii nu vor fi lăsaţi să creeze un califat în Irak şi Siria. 'Liderii SI nu trebuie să-şi facă iluzii: ei nu reprezintă islamul, lor nu li se va permite niciodată să creeze un stat propriu', a spus Lavrov.
În al doilea rând, potrivit ministrului rus, contracararea terorismului nu poate fi 'sacrificată în numele dorinţei de a doborî regimul (politic) al unei ţări sau alteia'. Lavrov a prezentat mai multe cazuri în care ignorarea acestui principiu a dus la urmări negative: Libia, Mali, Siria.
În al treilea rând, Serghei Lavrov s-a pronunţat împotriva intenţiilor SUA de a desfăşura atacuri asupra teroriştilor de pe teritoriul Siriei fără a coopera cu Damascul, exprimându-şi nemulţumirea în legătură cu faptul că la conferinţă nu au fost invitate Siria şi Iranul, 'aliaţi fireşti' în lupta împotriva SI. De altfel, după cum constată Kommersant, francezii ar fi intenţionat să-i invite pe sirieni şi iranieni, dar s-au opus americanii.
Nu în ultimul rând, şeful diplomaţiei ruse i-a îndemnat pe membrii coaliţiei antiteroriste să 'demonstreze o reală unitate, fără a permite divergenţelor existente între ei pe marginea altor probleme - inclusiv, desigur, Ucraina - să afecteze eficienţa eforturilor comune în lupta împotriva terorismului'.
După cum a asigurat Lavrov, Rusia a acordat deja sprijin militar şi de alt gen Irakului şi Siriei şi 'este gata să participe la elaborarea unor măsuri comune suplimentare pentru a contracara terorismul'.
În mod concret, potrivit unei surse de informaţie a Kommersant în structurile de conducere ale Rusiei, Moscova intenţionează să susţină rezoluţia elaborată de SUA în cadrul Consiliului de Securitate al ONU cu privire la combatanţii terorişti străini. Preşedintele american Barack Obama intenţionează să înainteze personal acest document pentru dezbateri în Consiliul de Securitate, la 24 sau 25 septembrie.
Rezoluţia îndeamnă la activarea luptei împotriva combatanţilor străini care participă într-o serie de conflicte interne armate. Potrivit serviciilor secrete ale SUA, doar în Siria şi în Irak de partea extremiştilor luptă circa 12.000 de cetăţeni ai altor ţări.
Potrivit surselor de informaţie ale Kommersant, proiectul de rezoluţie, care se află în stadiul punerii de acord, corespunde intereselor Moscovei, 'care a atenţionat de multă vreme asupra acestui fenomen periculos'.