Cernavodă: Primul adăpost de animale abandonate, executat la standarde europene, din România
Noul adăpost Footprints of Joy, un proiect al organizaţiei italiene Save the Dogs, urmează a fi inaugurat pe 4 octombrie la ora 11.00 în oraşul Cernavodă, judeţul Constanţa, informează un comunicat al Ambasadei Italiei la Bucureşti. Acesta este primul adăpost de animale abandonate - cai, măgari şi câini - din România, care a fost proiectat şi executat la standarde europene.
Gazdele acestui eveniment vor fi Excelenţa Sa Dl. Mario Cospito, Ambasadorul Republicii Italiene la Bucureşti, Dl. Andrea Zanoni, vice-preşedinte al grupului reunit pentru bunăstarea animalelor din Parlamentul European şi Dl. Gheorghe Hansa, primarul oraşului Cernavodă.
Footprints of Joy este o facilitate de ultimă generaţie, cu impact minim asupra mediului, care se întinde pe 5 hectare şi care va cuprinde şi sediul principal al organizaţiei Save the Dogs
Ţarcurile generoase, care au atât spaţiu acoperit cât şi spaţiu interior, găzduiesc 350 de câini şi 70 de cai şi măgăruşi. De asemenea, în viitorul apropiat se vor amenaja şi un nou adăpost de pisici şi o clinică veterinară foarte modernă care va funcţiona şi ca un centru de bune practici pentru tinerii medici veterinari.
Acest proiect de proporţii a început acum mai mult de trei ani iar fondurile necesare provin în mare parte de la donatori privaţi străini şi asociaţii partenere: organizaţia engleză Donkey Sanctuary, cea suedeză Hundhjalpen şi cea finlandeză Friend of Homeless Dogs
Au fost folosiţi şi banii colectaţi de asociaţie din donaţiile persoanelor fizice din România făcute prin redirecţionarea a 2% din impozitul pe venitul global.
„În afară de scopul concret al adăpostului – explică preşedinta STD Sara Turetta – Footprints of Joy are de asemenea o valoare simbolică foarte mare. Centrul nostru se află la mai puţin de 60 de km de Constanţa unde la ecarisajul local sunt omorâţi în mod ilegal, anual, peste 6.000 de câini
Am documentat aceste atrocităţi prin filmări şi prin declaraţii ale martorilor care stau la baza plângerilor oficiale depuse de Save the Dogs la Poliţia Judeţeană şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa”.
Se estimează că pe străzile din România sunt aproximativ 2 milioane de câini fără stăpân şi cu toate că legile în vigoare interzic eutanasia, gestionarea acestora este acordată unor companii fără scrupule care nu ezită să folosească metode crude şi ilegale.
„Compania care administrează adăpostul din Constanţa – dezvăluie Sara Turetta – primeşte aproape 1 milion de euro pe an din partea primăriei locale pentru serviciul de ecarisaj. O sumă imensă şi inexplicabilă date fiind condiţiile în care sunt ţinuţi câinii în această locaţie.”
Rezultatele obţinute de Save the Dogs prin programul de sterilizare, vaccinare şi eliberare şi centrul Footprints of Joy dovedesc că există o soluţie eficientă de gestionare a problemei animalelor fără stăpân şi ca un proiect cu impact pozitiv asupra comunităţii poate fi obţinut doar prin metode umane şi care nu îngrădesc drepturile animalelor.
Centrul va fi locul de referinţă unde se vor desfăşura programe educaţionale şi de terapie cu animale pentru copii şi de asemenea va avea un centru pentru voluntariat
Primari din mai multe oraşe din România au fost invitaţi la eveniment iar intenţia Save the Dogs este de a transforma acest centru într-un model pentru toată ţara.