CERN susţine că noua particulă este probabil un boson Higgs

Imaginea oferă caracteristici ce apar în urma descompunerii bosonului SM Higgs într-o pereche de bosoni Z. (detectorul CMS, 2012)
Imaginea oferă caracteristici ce apar în urma descompunerii bosonului SM Higgs într-o pereche de bosoni Z. (detectorul CMS, 2012) (CERN)

Rezultatele preliminare prezentate de Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) indică faptul că a fost descoperită o particulă a cărei masă este egală cu cea a bosonului Higgs, numită şi particula lui Dumnezeu.

Experimentele cu ATLAS(Aparatul LHC A Toroidal) şi CMS (Solenoidul de Muoni Compacţi) din Marele Accelerator de Hadroni (LHC) au avansat analizele şi au produs mai mult decât dublul cantităţii de date strânse anul trecut.

Aceste observaţii au dezvăluit prezenţa unei noi particule cu nivelul de siguranţă "sigma 5" în zona de masă de la 125 la 126 gigaelectronvolţi (GeV).

"Stim că trebuie să fie un boson şi este cel mai greu boson descoperit până acum", a afirmat purtătorul de cuvânt CMS Joe Incandela într-o declaraţie.

"Implicaţiile sunt foarte importante şi tocmai din această cauză trebuie să fim extrem de sârguincioşi în toate studiile şi verificările noastre."

Înşelătorul boson Higgs este ingredientul lipsă din Modelul Standard al fizicii particulelor, care explică universul nostru vizibil. Însă numai 4% din particulele fundamentale şi forţele lor de interacţiune pot fi descrise de către acest model, restul de 96% fiind invizibile.

Este nevoie de mai mult timp şi date pentru a identifica proprietăţile particulei, însă acesta este un pas important spre cunoaşterea structurii materiei.

"Am atins o piatră de hotar în înţelegerea noastră asupra naturii", a afirmat Directorul General al CERN Rolf Heuer într-o delcaraţie.

"Descoperirea unei particule compatibilă cu bosonul Higgs deschide calea spre studii mai detaliate, necesitând statistici mai ample, care vor trasa proprietăţile noii particule, ceea ce va clarifica, probabil, alte mistere ale universului nostru."

Dacă particula este o versiune mai exotică a particulei Higgs, aceasta ne va ajuta să înţelegem restul de 96% din universul nostru.

Detaliile finale se aşteaptă să fie publicate la sfârşitul lunii curente.