Cercetătorii surprinşi: polii magnetici ai Pământului s-ar putea inversa într-o generaţie

Campul magnetic al Pământului se slăbeşte. (captură.)
P. P.
19.10.2014

Câmpul magnetic al Pământului s-ar putea inversa în doar 100 de ani, sunt de părere unii cercetători.

Până acum se credea că mişcarea polilor va dura mii de ani. Totuşi, un nou studiu susţine că inversarea se poate petrece mult mai rapid.

Câmpul magnetic al Pământului s-a rotit de mai multe ori de-a lungul istoriei planetei. Câmpul magnetic al planetei rămâne la aceeaşi intensitate mii, până la milioane, de ani. Dar la un moment dat, din motive încă necunoscute, slăbeşte şi îşi inversează direcţia.

Noul studiu al unei echipe de oameni de ştiinţă din Italia, Franţa, Universitatea Columbia şi Universitatea California, Berkeley, arată că inversarea ultimului câmp magnetic s-a petrecut foarte rapid, în urmă cu 786.000 de ani. Procesul a durat mai puţin de 100 de ani – aproximativ o viaţă de om.

”Este uimitor cât de rapid vedem această inversare”, a declarat absolventul UC Berkeley, Courtney Sprain.

”Aceste date paleomagnetice reprezintă cele mai bune înregistrări pe care le avem până acum, despre ce se întâmplă în timpul unei inversări şi cât de rapid pot avea loc aceste inversări”, a adăugat acesta.

Sprain şi Paul Renne, directorul Centrului de Geocronologie al Berkeley şi un profesor al Universităţii California specializat în ştiinţe planetare, sunt cei doi co-autori ai acestui studiu.

Descoperirea reprezintă o nouă dovadă care indică că intensitatea câmpului magnetic al Pământului scade de 10 ori mai rapid decât este normal, determinându-i pe unii geofizicieni să prezică o inversare într-o perioadă de mii de ani.

Chiar dacă inversarea câmpului magnetic este un eveniment de anvergură planetară despre care se crede că este indus de convecţia centrului de fier al Pământului. În ciuda căutărilor îndelungate în arhivele geologice şi biologice, nu există nicio catastrofă asociată cu fostele inversări.

Totuşi, astăzi un asemenea fenomen ar putea provoca haos în reţelele de electricitate, generând curenţi care le pot scoate din funcţiune.

Iar de vreme ce câmpul magnetic al Pământului protejează viaţa de particulele de energie înaltă emise de Soare şi de razele cosmice, care pot cauza mutaţii genetice, slăbirea sau pierderea temporară a câmpului înaintea unei inversări a polilor ar putea spori rata cancerului.

Pericolul adus vieţilor de pe Pământ ar putea fi chiar mai mare dacă inversarea polilor magnetici este precedată de perioade lungi de comportamente magnetice instabile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor