Cercetătorii găsesc materiale microplastice în placenta umană

Conţinutul stomacului unui pui de albatros mort pe Atolul Midway - include bucăţi de plastic (Prin bunăvoinţa US Fish and Wildlife Service)
A.P.
23.12.2020

Pentru prima dată, particule de microplastic au fost detectate în placentele fetuşilor, potrivit cercetătorilor, care avertizează că aceste „particule (plastice) potenţial dăunătoare sunt o problemă gravă”.

Studiul, publicat în revista Environment International şi intitulat „Plasticenta: prima dovadă a existenţei microplasticului în placenta umană”, a găsit material microplastic în patru placente ale unor femei.

Cercetătorii au observat că s-au găsit particule de microplastic atât pe părţile fetale, cât şi pe cele materne ale placentei şi în membrana în care se dezvoltă fătul.

12 particule de plastic au fost găsite în cele patru placente, cele mai multe de 10 microni (0,01 mm), ceea ce înseamnă că erau suficient de mici pentru a circula prin sânge. După analize s-a stabilit că ele proveneau din vopseaua de pe ambalaje sau polimeri şi produse de îngrijire personală.

„În total, s-au găsit 12 fragmente microplastice (de la 5 la 10 µm), cu formă sferică sau neregulată, în 4 placente (5 în partea fetală, 4 în partea maternă şi 3 în membranele corioamniotice); toate particulele au fost analizate din punct de vedere morfologic şi al compoziţiei chimice. Toate conţineau pigmenţi; trei erau din polipropilenă colorată, un polimer termoplastic, iar în celelalte nouă a fost posibil să se identifice doar pigmenţii, care au fost folosiţi pentru acoperirea artificială - vopsele, adezivi, tencuieli, ojă, polimeri şi produse cosmetice şi produse de îngrijire personală".

Antonio Ragusa, director de obstetrică şi ginecologie la spitalul San Giovanni Calibita Fatebenefratelli din Roma, care a condus studiul, a declarat pentru The Guardian că „este ca şi cum ai avea un copil cyborg: nu mai este compus doar din celule umane, ci un amestec de entităţi biologice şi anorganice".

Cercetătorii au concluzionat că: „Datorită rolului crucial al placentei în susţinerea dezvoltării fătului şi având în vedere rolul acesteia de interfaţă cu mediul extern, prezenţa particulelor de plastic potenţial dăunătoare este o chestiune de mare îngrijorare. Trebuie efectuate studii suplimentare pentru a evalua dacă prezenţa microplasticelor poate declanşa răspunsuri ale sistemului imunitar sau poate duce la eliberarea de contaminanţi toxici, care să aibă un efect distructiv".

În august 2019, s-au găsit niveluri ridicate de microplastic din Alpi până în Arctica. Un alt raport a arătat că aceste materiale plastice dăunătoare au apărut în fecalele umane, implicaţia fiind că ele se găsesc într-o oarecare concentraţie în intestine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor