Cercetătorii au pus la punct un nou test pentru detectarea anticorpilor capabili să lupte contra virusului HIV

. (Photos.com)
Epoch Times România
10.05.2013

Virusologii americani au pus la punct un nou test care permite identificarea în sângele persoanelor infectate a anticorpilor capabili să lupte contra virusului HIV, ceea ce ar putea accelera cercetările pentru fabricarea unui vaccin, potrivit unui studiu citat de AFP.

Aceşti anticorpi care neutralizează virusul imunodeficienţei umane sunt capabili să împiedice o răspândire a infectării cu tulpinile virusului, explică autorii studiului publicat joi în revista Science.

Cercetătorii de la Institutul naţional de alergii şi maladii infecţioase (NIAID) studiază de mai mult timp subiecţi infectaţi cu HIV al căror sânge prezintă puternice proprietăţi de neutralizare a virusului.

Înţelegerea modului în care se dezvoltă aceşti anticorpi şi cum atacă virusul poate să permită aflarea unor indicii importante pentru fabricarea unui vaccin anti-HIV, virusul care provoacă SIDA, ceea ce rămâne o mare provocare pentru medicină.

Până în prezent, tehnicile nu permiteau detectarea cu uşurinţă, prin analizarea eşantioanelor de sânge, a caracteristicilor anticorpilor capabili să lupte contra virusului HIV prezenţi sau a părţilor virusului, explică autorii studiului. În plus, era 'extrem de complicat' să se stabilească unde şi cum se asociază aceşti anticorpi virusului, necesitând de asemenea mari cantităţi de sânge de la donatori.

Noul instrument permite cercetătorilor să identifice cu precizie anticorpii prezenţi într-un eşantion de sânge. Denumit 'amprentă digitală' a anticorpilor care neutralizează virusul, acest instrument, care este în fapt un algoritm matematic, permite cercetarea importantei bănci de date cu anticorpii contra virusului HIV, creată în ultimii ani. Acest sistem permite măsurarea acelor tulpini ale virusului care pot fi neutralizate de un anticorp dat şi cu ce intensitate, mai precizează autorii studiului. Anticorpii care vizează aceeaşi parte a virusului au tendinţa să aibă aceeaşi amprentă.

Eşantioanele de sânge conţin un amestec de anticorpi ai HIV. Acest nou altgoritm calculează tipurile specifice de anticorpi prezente şi proporţia fiecăruia dintre ei, comparându-le caracteristicile cu cele conţinute în banca de date.

Această tehnică poate fi folosită, de asemenea, pentru studierea răspunsurilor imunitare umane la alţi patogeni, precum viruşii gripei sau al hepatitei C.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor