Cercetători susţin că norul radioactiv din 2017 din Europa a fost probabil cauzat de o centrală nucleară rusească

(Getty Images)

Cercetători europeni au concluzionat că un nor radioactiv care a plutit deasupra Europei în 2017 a provenit probabil din Rusia, posibil de la o centrală unde s-a produs un dezastru nuclear major, potrivit RFE/RL.

Meteorologi şi cercetători au detectat o erupţie de izotopi radioactivi în octombrie 2017 şi de atunci s-au chinuit să îi determine originile.

La acea vreme, direcţia vântului, precum şi alte dovezi, sugerau că sursa ar fi Rusia, însă autorităţile de la Moscova au negat responsabilitatea pentru eliberarea izotopilor de ruteniu-106. Izotopii dispersaţi erau inofensivi pentru sănătatea umană, dar perceptibili de către echipamentele de monitorizare.

Într-un studiu publicat în 26 iulie în jurnalul PNAS, o echipă de peste 80 de cercetători a concluzionat că originea “accidentului nuclear semnificativ dar încă nedeclarat” pare să fi fost o centrală de reprocesare nucleară situată în regiunea Munţilor Urali.

Cercetătorii au susţinut că izotopii de ruteniu nu au fost detectaţi în atmosferă după dezastrul nuclear de la Cernobâl din 1986. În plus, ei au mai precizat că, deşi ameninţarea pentru sănătatea umană în Europa a fost minimă, s-ar putea ca efectele să fi fost mult mai grave în apropierea locului unde au fost eliberaţi izotopii.

“Complexul nuclear [rusesc] Maiak din sudul Munţilor Urali ar trebui să fie considerat drept candidat probabil pentru eliberarea” izotopilor de ruteniu-106, potrivit cercetătorilor.

Nu au existat reacţii imediate din partea autorităţilor ruse, iar compania nucleară de stat Rosatom nu a răspuns unei cereripentru comentarii.

Maiak a fost la un moment dat o zonă majoră pentru procesarea combustibilului nuclear destinat arsenalului nuclear al fostei Uniuni Sovietice, precum şi pentru reactoare civile. În 1957, o unitate de stocare de la acel complex, care conţinea deşeuri radioactive, a explodat şi a eliberat în mediul înconjurător deşeuri radioactive.

La acea vreme, incidentul a fost muşamalizat în mare parte de către autorităţile sovietice, însă aproximativ 10.000 de persoane au fost evacuate în cele din urmă din zonă. Unele studii au susţinut că sute de persoane ar fi murit din cauza cancerului provocat de acel accident.