Cercetător canadian de top susţine că i s-a interzis să studieze o boală cerebrală misterioasă

Creier (youtube.com)
Redacţia
06.06.2024

Un om de ştiinţă de renume din Canada a afirmat că i s-a interzis să investigheze o boală misterioasă a creierului în provincia New Brunswick şi a declarat că se teme că peste 200 de persoane cu această afecţiune suferă de un declin neurologic inexplicabil, relatează The Guardian.

Acuzaţiile, făcute în e-mailuri scurse către un coleg şi văzute de jurnalişti de la publicaţia citată, au apărut la doi ani după ce provincia din est a închis investigaţia asupra unui posibil „cluster” de cazuri.

„Tot ce voi spune este că, în opinia mea ştiinţifică, se întâmplă ceva real în [New Brunswick] care nu poate fi explicat absolut deloc prin prejudecăţile sau agenda personală a unui singur neurolog. Câteva cazuri ar putea fi explicate mai bine în acest mod, dar sunt pur şi simplu prea multe (acum peste 200)”, a scris Michael Coulthart, un microbiolog de renume.

Oficialii din domeniul sănătăţii din New Brunswick au avertizat în 2021 că peste 40 de rezidenţi sufereau de un posibil sindrom neurologic necunoscut, cu simptome similare cu cele ale bolii Creutzfeldt-Jakob, o afecţiune degenerativă a creierului. Aceste simptome erau variate şi dramatice: unii pacienţi începeau să saliveze abundent, iar alţii simţeau că li s-ar fi târât insecte pe piele.

Cu toate acestea, un an mai târziu, un comitet independent de supraveghere creat de oficialii provinciei a determinat că grupul de pacienţi fusese cel mai probabil diagnosticat greşit şi că sufereau de boli cunoscute, cum ar fi cancer şi demenţă.

Comitetul şi guvernul provinciei New Brunswick au pus, de asemenea, sub semnul întrebării activitatea neurologului Alier Marrero, căruia i-au fost trimise iniţial zeci de cazuri de către medici derutaţi din regiune, şi care ulterior a identificat mai multe cazuri. De atunci, doctorul a devenit un avocat înflăcărat al pacienţilor despre care consideră că oficialii provinciei i-au neglijat.

Un raport final al comitetului, care a concluzionat că nu există un „grup” de oameni care suferă de un sindrom cerebral necunoscut, a semnalat sfârşitul investigaţiei provinciei.

Dar e-mailurile scurse văzute de jurnaliştii The Guardian arată o poveste complet diferită şi sugerează că cercetătorii din agenţia de sănătate publică a Canadei (PHAC) sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de cauza - şi simptomele debilitante - ale unei boli aparent inexplicabile care afectează în mod disproporţionat persoanele mai tinere.

Într-un schimb de e-mailuri din octombrie 2023 cu un alt membru PHAC, Coulthart, care a fost responsabilul federal în investigaţia din 2021 asupra bolii din New Brunswick, a afirmat că a fost „practic exclus” de la orice implicare în această problemă, adăugând că, în opinia sa, era vorba despre un motiv politic.

Coulthart, cercetător care conduce în prezent Sistemul de Supraveghere a Bolii Creutzfeldt-Jakob din Canada, nu a răspuns unei solicitări de comentarii pe subiect. Dar în e-mailul scurs, a scris că opinează că o „expunere la mediu - sau o combinaţie de expuneri - declanşează şi/sau accelerează o varietate de sindroame neurodegenerative”, oamenii părând a fi susceptibili la diferite afecţiuni asociate cu plierea greşită a proteinelor, inclusiv boala Alzheimer şi boala Parkinson.

Coulthart susţine că acest fenomen nu se încadrează cu uşurinţă în „paradigmele superficiale” de diagnosticare a patologiei, iar complexitatea problemei a oferit politicienilor o „portiţă” pentru a concluziona că nu se întâmplă „nimic coerent”.

„Cred că adevărul se va afirma în timp, dar deocamdată tot ceea ce putem face [...] este să continuăm să colectăm informaţii despre cazurile care ajung la noi ca fiind suspecte de boală prionică”, a scris Coulthart.

Copiile schimbului de e-mailuri au fost trimise în martie comitetului parlamentar pentru sănătate de către un grup de avocaţi pentru pacienţi, dar nu este clar dacă au fost luate măsuri. Comitetul nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

Departamentul de sănătate din New Brunswick nu a răspuns la întrebări specifice privind e-mailurile lui Coulthart.

„Deşi Dr. Alier Marrero a făcut declaraţii cu privire la constatări şi observaţii referitoare la un număr mare de pacienţi, din mai 2023, Public Health New Brunswick a primit în total doar 29 de notificări complete de la Dr. Marrero”, a declarat un purtător de cuvânt al departamentului de sănătate al provinciei într-un e-mail.

„Acestea sunt în curs de examinare [...] până în prezent, Public Health New Brunswick nu a primit notificări similare de la alţi medici.”

E-mailul lui Coulthart a apărut la mai bine de un an după ce Marrero a pledat pe lângă guvernul canadian să efectueze teste de mediu care, în opinia sa, ar arăta implicarea glifosatului.

Marrero, care iniţial a lucrat îndeaproape cu Coulthart, a refuzat să comenteze e-mailurile din octombrie, adresând în schimb întrebările către autorităţile sanitare ale provinciei.

În anii care au trecut de când cazurile au fost semnalate pentru prima dată oficialilor din domeniul sănătăţii, persoanele afectate spun că autorităţile le-au ignorat situaţia.

„Politicienii nu vor să recunoască faptul că se întâmplă ceva grav, pentru că atunci trebuie să se ocupe de acest lucru”, a declarat o tânără, adăugând că, de când provincia a emis raportul final, nu a primit niciun fel de asistenţă sau de urmărire, în ciuda faptului că se confruntă cu o agravare a simptomelor.

Ea suferă acum de tremurături musculare şi coordonare slabă, iar medicii i-au spus că deteriorarea vederii şi a memoriei sale aminteşte de un pacient cu câteva decenii mai în vârstă.

„Starea mea progresează şi lucrurile au fost mult mai dificile”, a menţionat ea.

Femeia, care a cerut să nu i se dea numele, nu poate găti pentru că îi e prea greu să îşi controleze mâinile şi acum se bazează aproape exclusiv pe alimente congelate. Pe măsură ce memoria i se deteriorează, ea are nevoie ca difuzorul său inteligent să îi aducă aminte constant să îşi ia medicamentele, să facă duş şi să mănânce.

„Mi-e dor să pot conduce şi să am un sentiment de independenţă. Nu mă mai recunosc”, a adăugat ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor