Centura de Sud Bucureşti va fi lărgită la 4 benzi şi va avea 18 poduri şi 20 de intersecţii modernizate

Centura Bucureştiului, trafic auto
Centura Bucureştiului, trafic auto (Epoch Times România)
Ana Petrescu
30.10.2012

Proiectul de modernizare şi lărgire a Centurii Capitalei la 4 benzi pe sens, rămas acum o lună fără finanţare, este pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General a Municipiului Bucureşti (CGMB) din 31 octombrie, scrie b365.ro.

Conform datelor proiectului, 52 de kilometri din Centura de Sud Bucureşti ar trebui să fie lărgiţi la patru benzi pe sens, având şi 18 poduri sau pasaje construite şi 20 de intersecţii modernizate.

Accesul spre forturile istorice ale Capitalei, o comoară arheologică neexploatată până în prezent, va fi facilitat prin cele nouă parcări “park and ride” şi noduri intermodale ale Centurii.

În urma rectificări bugetare făcute de guvern au fost sistate proiecte importante de infrastructură rutieră, numai 20 de kilometri din Şoseaua de Centură a Capitalei fiind modernizaţi până în momentul de faţă. În luna august lucrările la reabilitarea acesteia au rămas fără finanţări, făcând ca proiectul să fie sistat până la viitoare alocări bugetare, chiar dacă deja a fost atribuit contractul. Prin licitaţie deschisă, SC Tehnologica Radion SRL, SC Consitrans SRL şi SC PRO Cons XXI SRL au căştigat contractul în valoare totală de de 188.988.087,32 lei, fără TVA.

CGMB urmează să aprobe, miercuri, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) aferent modernizării şi lărgirii a unei porţiuni sudice de 52 de kilometri din Centura Bucureşti, între DN7 (Şoseaua Chitilei) şi DN2 (comuna Voluntari).

Fără acest Plan Urbanistic Zonal Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) care este administratorul Şoselei de Centură nu poate obţine autorizaţia de construcţie. În cazul în care se va aproba proiectul, porţiunea sudică din Şoseaua de Centură dintre A1 şi A2 ar putea fi reabilitată până în anul 2014. Astfel, după ce drumul va fi modernizat, în doar 20 de minute va putea fi parcurs segmentul de drum dintre A1 şi A2, comparativ cu 90 de minute, cum este parcurs în prezent.

PUZ prevede faptul că se doreşte lărgirea Şoselei de Centură la două benzi pe sens, de la profilul existent de o singură bandă pe sens considerat insuficient pentru volumul de trafic din prezent.

Totodată, vor fi construite mai multe pasaje la intersecţiile dificile care acum sunt o cauză semnificativă a ambuteiajelor. Conform documentelor ataşate Planului Urbanistic Zonal ce ar urma sa fie aprobat de CGMB, proiectul prevedere amenajarea, sau reamenajarea cu poduri sau pasaje a intersecţiilor cu Şoseaua Giurgiului, Şoseaua Olteniţei, la Dragomireşti şi Chiajna, DN2 şi DN3.

În total vor fi amenajate sau reamenajate 18 poduri sau pasaje rutiere şi vor fi modernizate 20 de intersecţii, însă printre ele nu se numără şi intersecţia cu Şoseaua Tudor Vladimirescu (Pasarela Ghencea - Domneşti) şi proiectul Prelungire Bulevardul Timişoara, două proiecte caree ar fi putut fluidiza suplimentar circulaţia în puncte critice ale Centurii, dar care nu intră în atribuţiile CNADNR, ci ale Primăriei Capitalei.

În proiect este inclusă şi construirea a nouă parcări de tip "park and ride", cât şi noduri intermodale de transport în comun, pentru a facilita accesul în Bucureşti persoanelor din afară oraşului, fără a aglomera şi mai mult traficul. Şi traseele mijloacelor de transport în comun vor fi prelungite pentru a uşura transportul şoferilor care îşi lasă maşina în parcări şi îşi continuă călătoria în Capitală.

Porţiunea din Şoseaua de Centura a Capitalei care urmează să fie reabilitată se află în mai multe zone administrative, precum Sectoarele 4 şi 6 şi Judeţul Ilfov), dar drumul în sine este administrat de CNADNR.

Certificatele de urbanism pentru proiect vor expira în numai două săptămâni, se arată în documentele aferente Planului Urbanistic Zonal. Cele două certificate de urbanism care au fost eliberate în 2010 şi respectiv 2011, au beneficiat de o prelungire a termenului de valabilitate până în 17 noiembrie 2012.

În cele din urmă, cel mai mare obstacol în demararea lucrărilor de reabilitare rămâne lipsa finanţării. Ministerului Transporturilor are alocat în acest an un buget pentru modernizarea centurii rutiere a Capitalei de aproximativ 12,8 milioane de lei, echivalentul a 2,9 milioane de euro, în contextul în care la începutul lui 2012 se alocaseră pentru această şosea aproape de 16 de ori mai mulţi bani, adică 209,4 milioane de lei, asta însemnând 47,6 milioane de euro.

Din anul 2008 şi până acum CNADNR a semnat o serie de contracte pentru reabilitarea şi modernizarea Centurii Bucureştiului, dar care nu au fost finanţate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor