Centrul Român al Energiei de la Bruxelles, condus de Stelian Gal, va fi inaugurat miercuri
alte articole
Reprezentanţa Permanentă a României la Bruxelles va inaugura miercuri Centrul Român al Energiei, organizaţie care va promova interesele României în domeniul energetic la nivelul Comisiei Europene şi care va fi condusă de Stelian Gal, fost director general al Transelectrica.
Centrul Român al Energiei (CRE) va reprezenta interesele instituţiilor din sectorul energetic românesc de stat şi privat în domeniul energiei electrice, al gazelor, ape petrolului, al apei şi al cărbunelui.
Preşedintele organizaţiei va fi Stelian Gal, care a deţinut funcţia de director general al Transelectrica până în urmă cu un an.
Potrivit unui comunicat semnat de CRE şi Reprezentanţa Permanentă a României la UE, Centrul va fi finanţat de organizaţiile membre şi activează pentru a asigura pentru acestea condiţiile cele mai libere şi favorabile pentru competiţie şi progres, cu scopul asigurării dezvoltării, a creşterii economice şi a bunăstării în România.
CRE va facilita dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor dintre reprezentanţii sectorului energetic românesc şi instituţiile europene de la Bruxelles.
CRE şi-a început activitatea în septembrie 2011, după înregistrarea ca persoană juridică la Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.
"Centrul Român al Energiei desfăşoara activitatea strategică cu scopul de a influenţa politica energetică europeană, în vederea susţinerii şi promovării investiţiilor în sistemul energetic naţional integrat la nivel regional şi european. În această etapă, activitatea CRE este concentrată în domeniul energiei electrice, urmând ca în etapele viitoare sfera de activitate să se extindă", se mai arată în comunicat.
"Obiectivul general al CRE îl reprezintă: intensificarea activităţilor de lobby pe lângă instituţiile europene în Bruxelles, pentru beneficiul şi în interesul instituţiilor sectorului energetic românesc, inclusiv al membrilor CRE; reprezentarea interesului acestora în relaţia cu instituţiile europene, cu alte organizaţii internaţionale reprezentative şi asociaţii în domeniul energiei active în Bruxelles; promovarea participării instituţiilor, societăţilor energetice româneşti de stat şi private în procesul de decizie al instituţiilor europene, precum şi participarea lor în parteneriate europene, în cadrul programelor de finanţare ale instituţiilor europene", mai spune comunicatul.
Membrii CRE sunt principalele societăţi de stat: Electrica, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Termoelectrica, Transelectrica, OPCOM, precum şi companii private: Emon Electric, Energobit, Eximprod, IMA Parners, Retrasib, Monsson Invest, Tractebel, Bursa Română de Mărfuri.