Un consilier local conservator declară că Spania plăteşte serviciile sanitare aduse românilor reveniţi în ţară

Consilierul conservator pentru sănătate şi afaceri sociale din cadrul executivului regional din Castilla-La Mancha, José Ignacio Echániz, susţine că românii din Spania care revin în România se folosesc de cardul sanitar obţinut în ţara iberică, şi astfel, statul spaniol le plăteşte serviciile sanitare, informează Servimedia.
Epoch Times România
24.04.2012

Consilierul conservator pentru sănătate şi afaceri sociale din cadrul executivului regional din Castilla-La Mancha, José Ignacio Echániz, susţine că românii din Spania care revin în România se folosesc de cardul sanitar obţinut în ţara iberică, şi astfel, statul spaniol le plăteşte serviciile sanitare, informează Servimedia.

Consilierul local a atras atenţia asupra faptului că Spania plăteşte serviciile sanitare aduse românilor care au revenit acasă, întrucât aceştia s-ar folosi, atunci când merg la medic, de cardul european de sănătate obţinut prin intermediul celui primit în Spania. Servimedia arată că Echániz a mai spus că guvernul României ar transmite astfel celui spaniol cheltuielile românilor de acasă.

Declaraţiile consilierului conservator apar în contextul în care guvernul de la Madrid tocmai a publicat decretul de lege care impune controale mai stricte înaintea accesului la serviciile spaniole de sănătate, cu prevederi ce îi privesc pe cetăţenii comunitari, din statele semnatare ale Acordului asupra spaţiului economic european, sau din Elveţia. Aceştia au dreptul la asigurare sanitară prin intermediul serviciilor publice din Spania dacă sunt rezidenţi în ţara iberică şi au autorizaţie de rezidenţă. Dreptul la rezidenţă, precizează decretul de lege, intră în vigoare la trei luni de la venirea în Spania, când aceşti cetăţeni trebuie să se înscrie în registrul central al străinilor.

Echániz a declarat că 'acum suportăm situaţia kafkiană în care românii care au muncit în Spania în construcţii, şi care au revenit acasă când au rămas fără locuri de muncă folosesc cardul european obţinut prin intermediul celui de sănătate spaniol, când solicită servicii medicilor români, în loc să-l folosească pe cel din ţara lor. Apoi România trimite Spaniei facturile cetăţenilor ei, pentru că asiguratorul acelor carduri este Spania. Este foarte grav, dar acest lucru se petrece'. Consilierul local din Castilla-La Mancha a apreciat chiar că sunt 'mii şi mii astfel de cazuri'. 'Nu o spun eu, ci Curtea de Conturi. Plătim facturile spitalelor româneşti care acordă asistenţă românilor, ca urmare a netranspunerii directivei nr.7 a UE', care nu este în vigoare în Spania, mai citează Servimedia.

'Nu este vorba de a restrânge drepturi, ci de reciprocitate în relaţiile externe. Nu se poate ca eu să plătesc în Franţa, iar în Spania să nu plătească nimeni. Este o situaţie ce nu poate fi susţinută în vremuri deosebit de critice, precum cele prin care trecem', a mai spus Echániz. Totodată, el a ţinut să asigure că 'în situaţii de urgenţe nimeni nu va întâmpina dificultăţi, nici europenii, nici imigranţii ilegali. Vor fi asistaţi toţi'. El a mai atras însă atenţia că 'nu trebuie uitat faptul că sănătatea gratuită a fost fundamentală pentru venirea imigranţilor. Mulţi s-au urcat într-o barcă pentru că ştiau că Spania garanta asistenţa sanitară'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor