Celebrul jurnalist Glenn Greenwald demisionează de la The Intercept acuzând muşamalizarea scandalului Biden

Glen Greenwald, 25 iunie 2019 (Evaristo Sa/AFP via Getty Images)
Jack Phillips
30.10.2020

Jurnalistul Glenn Greenwald a anunţat că pleacă de la The Intercept, publicaţie la fondarea căreia a pus umărul, ca urmare a cenzurii unui articol referitor la acuzaţiile de corupţie din jurul candidatului la preşedinţia americană, Joe Biden.

Greenwald a postat o scrisoare de demisie pe Twitter pe 29 octombrie, spunând că editorii publicaţiei de stânga au refuzat să publice un articol al său, cu excepţia cazului în care ar fi şters „toate secţiunile critice faţă de candidatul la preşedinţie din partea democrată, Joe Biden”.

Jurnalistul, care a contribuit la publicarea de ştiri cu privire la programele de supraveghere ale NSA scurse de fostul contractor Edward Snowden în urmă cu aproximativ un deceniu, a afirmat că decizia The Intercept şi alegerea sa de a demisiona arată că există o tendinţă de „represiune, cenzură şi omogenitate ideologică care afectează presa naţională în general, care a înghiţit publicaţia pe care am cofondat-o, culminând cu cenzura propriilor mele articole”.

„Articolul cenzurat, bazat pe e-mailuri şi mărturii dezvăluite recent, a ridicat întrebări critice despre comportamentul lui Biden. Nu sunt mulţumiţi să împiedice pur şi simplu publicarea acestui articol în publicaţia pe care am cofondat-o, aceşti redactori ai Intercept au cerut, de asemenea, să mă abţin de la exercitarea unui drept contractual separat de a publica acest articol în orice altă publicaţie”, a scris el într-o scrisoare din 29 octombrie.

Înainte ca preşedintele Donald Trump să fie ales în 2016, rapoartele şi comentariile lui Greenwald au avut influenţă în rândul grupurilor pacifiste şi cele care apără libertăţile civile de stânga. Cu toate acestea, de la ultimele alegeri, el şi-a atras critici pentru apariţiile sale la Fox News.

„În tot acest timp, pe măsură ce lucrurile s-au înrăutăţit, am motivat că, atâta timp cât The Intercept a rămas un loc în care dreptul meu de independenţă jurnalistică nu era încălcat, aş fi putut trăi cu toate celelalte defecţiunui ale sale”, a spus Greenwald în concluzie. „Dar acum, nici măcar acel drept minim, dar fundamental nu este onorat (...) ci suprimat de o echipă editorială din New York din ce în ce mai autoritară, condusă de frică, hotărâtă să-şi impună preferinţele ideologice şi partizane tuturor scriitorilor, asigurând totodată că la The Intercept nu se publică nimic care să contrazică propriile lor concepţii înguste, omogene, ideologice şi partizane: exact cel mai important lucru pentru care a fost creat The Intercept şi pentru a-l preveni”.

Înainte de a demisiona, Greenwald a atras, de asemenea, unele critici pentru comentariile sale cu privire la presupusa colaborare dintre Rusia şi Trump în alegerile americane din 2016.

Greenwald a spus că atunci când a respins rapoartele care susţineau colaborarea dintre campania lui Trump şi Moscova - acuzaţii respinse de ancheta specială a lui Robert Mueller - a fost etichetat un susţinător al lui Trump.

„Aceste scandaluri ajung să fie adevărate teste tribale şi ideologice, se cere să spuneţi că sunteţi de partea forţelor anti-Trump şi să spuneţi lucruri pe care nu le credeţi de fapt, sub ameninţarea că veţi fi acuzaţi că sunteţi un susţinător al lui Trump”, a declarat el pentru The Hill în 2019 despre ancheta presupusei colaborări cu Rusia.

În ultimele câteva săptămâni, de când New York Post a publicat un raport în care se citau presupuse e-mailuri aparţinând fiului lui Joe Biden, Hunter, publicaţiile mainstream americane au refuzat să vorbească despre scandal. De asemenea, Biden a răspuns câtorva întrebări cu privire la acuzaţii, deşi a afirmat în timpul dezbaterii de săptămâna trecută că „nu am luat niciun ban din vreo sursă străină vreodată în viaţa mea”.

Pe 27 octombrie, Tucker Carlson de la canalul Fox News l-a intervievat pe fostul asociat al lui Hunter Biden, Tony Bobulinski, care a susţinut că Joe Biden ar putea fi compromis datorită legăturilor de afaceri ale Partidului Comunist Chinez cu fratele său, James Biden, şi fiul său, Hunter.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor