Cele mai bune ţări pentru imigranţi
alte articole
Criza economică globală a afectat puternic piaţa muncii din toate statele Uniunii Europene (UE), iar transformările suferite de economiile acestor ţări au avut la rândul lor repercursiuni asupra migraţiei forţei de muncă. Sectoarele dezactivate predominant ocupate de către migranţi, cum ar fi construcţiile sau serviciile au fost cele mai lovite de criza economică, cauzând pierderea locurilor de muncă şi şomaj crescut în rândul lucrătorilor migranţi, chiar şi în ţările cele mai bune pentru imigranţi.
Cercetările şi studiile care au analizat modul în care situaţia economică determină modificări în evoluţia migraţiei forţei de muncă ne arată că, în ultimele decenii, în ţările membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (O.E.C.D.), fluxurile migratorii au fost puternic corelate cu ciclurile economice. Totuşi, este important de subliniat că relaţia migraţie‑context economic nu este una liniară şi mecanică întrucât influenţele perioadelor de criză economică asupra migraţiei sunt complexe şi dificil de previzionat.
Numărul românilor care s-au stabilit în alte state a crescut în ultimii ani şi din ce în ce mai mulţi conaţionali se gândesc să plece din ţară, siliţi în special de situaţia economică de la noi.
Germania a devenit în 2012 principala destinaţie de imigraţie în Europa şi a doua după S.U.A în rândul ţărilor membre ale Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (O.E.C.D.).
Germania a primit aproape 400.000 de imigranţi în 2012, ultimul an pentru care O.E.C.D. are date complete, mai puţin decât cei 1,031 milioane imigranţi înregistraţi în SUA, dar mai mult decât Marea Britanie (286.000), Franţa (259.000), Italia (258.000), Canada (257.000), Australia (245.000) şi Spania (209.000). Comparativ, în anul 2007 în Germania au ajuns 232.000 de imigranţi, iar în Spania 691.000 de imigranţi.
În sens invers, Spania, care în 2007 a fost a doua ţară din OECD, după SUA, în funcţie de numărul de imigranţi primiţi, în 2012 a căzut pe locul opt, o dovadă a crizei care i-a determinat pe mulţi străini să se îndrepte în altă parte.
O.E.C.D. susţine că profilul imigranţilor s-a schimbat în ultimii ani.
Criteriile luate în calcul de reprezentanţii băncii britanice H.S.B.C. la evaluarea ţărilor cu cele mai bune condiţii de trai pentru imigranţi au fost calitatea vieţii, sistemul sanitar şi de învăţământ, perspective financiare. Analiza lor s-a bazat pe un sondaj la care au participat peste 9.000 de imigranţi din 34 de ţări, potrivit publicaţiei „The Wall Street Journal“.
Potrivit acestui studiu al celor mai bune ţări pentru imigranţi, Elveţia este ţara în care aceştia au parte de cele mai bune condiţii de trai, o calitate foarte bună a vieţii, un sistem sanitar eficient, şcoli bune pentru copii şi perspective financiare. Singurele „inconveniente“ ale Elveţiei sunt lipsa unei vieţi sociale active şi dificultatea de a lega prietenii cu locuitorii ţării şi chiar cu alţi imigranţi.
Singapore şi Germania se numără şi ele printre cele mai bune ţări pentru imigranţi. Marea Britanie nu este deloc apreciată printre imigranţi, ea aflându-se pe locul 33 în acest top, iar Egiptul se clasează pe ultimul loc.
Alte ţări care sunt cotate printre cele mai bune pentru imigranţi mai sunt: Bahrain, Noua Zeelandă, Tailanda, Taiwan, India.
În cadrul topului celor mai bune ţări pentru imigranţi, statele care oferă condiţii foarte bune pentru creşterea copiilor sunt Noua Zeelandă, Africa de Sud şi Germania.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.