Mihai Ghimpu: în urma crizei politice funcţionarii europeni au început să privească Moldova şi implementarea reformelor mult mai critic
În urma crizei politice, care a durat circa o jumătate de an, funcţionarii europeni au început să privească Moldova şi implementarea reformelor mult mai critic. Despre aceasta a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. El a făcut aceste afirmaţii după ce a revenit dintr-o vizită întreprinsă la Bruxelles şi Strasbourg.
De asemenea, el a menţionat că împreună cu deputata Corina Fusu, s-au întâlnit cu preşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), raportor principal pentru Acordul de Asociere UE-RM în Parlamentul UE, Graham Watson, cu directorul Serviciului European pentru Acţiune Externă, Gunnar Wiegand şi cu Štefan Füle, Comisar European pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate.
"Noi i-am informat pe funcţionarii europeni despre implementarea reformelor în Moldova. În RM realizarea reformelor a fost doar improvizată. Da, ele au fost aprobate, dar nu şi implementate. În acest an, Moldova trebuie să recupereze tot ce a ratat", a comunicat Ghimpu. Potrivit lui, funcţionarii europeni vor oferi surse doar după ce vor fi realizate reformele. "Este la fel ca şi în filmul rusesc "12 scaune" - mai întâi scaunele şi apoi - banii", a ironizat Ghimpu.
Vicepreşedintele PL, Corina Fusu a menţionat că "instituţiile democratice ale statului aşa şi nu au fost modernizate şi până în prezent sunt aplicate schemele comuniştilor". Potrivit ei, "în cadrul Summit-ului "Parteneriatul Estic" de la Vilnius va fi doar parafat Acordul de Asociere RM-UE". "Documentul va fi semnat în 2014. Totul depinde de felul în care Moldova îşi va face tema pentru acasă", a remarcat Fusu.
Ghimpu a comunicat că "dacă nu ar fi fost criza politică, Acordul ar fi fost semnat în această toamnă la Vilnius". "Rusia, cu mâinile premierului de atunci Vlad Filat, a reuşit să amâne cu un an semnarea documentelor cu UE", a spus el, exprimându-şi indignarea în legătură cu faptul că se ţine în secret conţinutul Acordului.
De asemenea, Ghimpu i-a informat pe funcţionarii europeni despre apariţia în Parlament a unei fracţiuni liberale care nu reprezintă Partidul Liberal.