Cei mai multi ursi polari ar putea pieri pana in 2050, sustine un raport
WASGHINGTON — Doua treimi din populatia globala de ursi polari ar putea pieri pana in anul 2050 daca previziunile legate de topirea platformei de marii inghetate raman valabile, a declarat recent U.S. Geological Survey.
Soarta ursilor polari ar putea fi chiar mai crunta decat s-a estimat, deoarece marea inghetata din regiunea Arctica ar putea disparea mai rapid decat au prezis modele de calculator, a declarat U.S. Geological Survey intr-un raport care analizeaza daca marele urs polar ar trebui trecut pe lista speciilor amenintate.
Aceasta inseamna ca ursii polari — aproximativ 16.000 — vor disparea pana in 2050 din regiunea Arctica unde marea inghetata se topeste tot mai rapid, de-a lungul coastelor nordice ale Alaskai si Rusiei, au declarat savantii.
Celelalte populatii de ursi polari ar putea supravietui dincolo de aceasta data dar multi dintre ei ar putea disparea pana in anul 2100, a declarat Steve Amstrup, care a condus echipa de cercetare. Pana la sfarsitul secolului, singurii ursi polari care ar mai ramane in viata ar fi cei din insulele Arctice canadiene si de-a lungul coastei de vest a Groenlandei.
“Conform prezicerilor, va exista o pierdere a aproximativ doua treimi din populatia curenta globala de ursi polari pana la mijlocul secolului 21,” a sustinut sumarul raportului.
In ianuarie, Serviciul american pentru Pesti si Viata Salbatica a propus introducerea ursului polar pe lista speciilor amenintate conform Actului Speciilor Amenintate, sustinand ca ursii polari depind de marea inghetata ca o platforma pentru a vana foci, principala lor prada.
Cercetarea publicata recenta a fost trimisa la Serviciul american pentru Pesti si Viata Salbatica si se asteapta luarea unei decizii in luna ianuarie a anului viitor asupra situatiei ursilor polari.
Fara o platforma inghetata suficienta, ursii polari vor fi fortati sa se mute pe uscat dar acolo sunt vanatori ineficienti, au declarat cercetatorii. Disparitia ursilor va fi determinata probabil de incapacitatea supravietuirii puilor pentru a ajunge la maturitate si datorita incapacitatii femelelor de a se reproduce cu succes.
Intr-o serie de rapoarte publicate in acest an, comisia climaterica a O.N.U. a declarat cu o probabilitate de 90% ca schimbarea climaterica globala are loc si ca activitatea umana a contribuit la ea. Emisia gazelor de sera — incluzand dioxid de carbon de la masinile alimentate cu benzina si de la centralele electrice cu carbuni — este cauza umana primara pentru acest curent de incalzire, sustine comisia.
Incalzirea globala a fost un subiect important de discutie la summitul APEC de saptamana trecuta desfasurat in Australia si va fi subiectul unei intalniri speciale a O.N.U. mai tarziu in aceasta luna.