Cei mai bogaţi 50 de ruşi pierd aproximativ 12 miliarde USD după adoptarea ultimelor sancţiuni americane

Oligarhul rus Oleg Deripaska (Andrey Rudakov / Bloomberg / Getty Images)
Andrei Popescu
10.04.2018

Cei mai bogaţi 50 de oameni de afaceri din Rusia aparent au pierdut împreună aproximativ 12 miliarde de dolari la câteva zile după ce SUA a impus un nou set de sancţiuni împotriva unor persoane fizice şi a unor companii ce au legături apropiate cu Kremlinul.

SUA a impus la sfârşitul săptămânii trecute sancţiuni majore împotriva unor oameni de afaceri, companii şi oficiali guvernamentali din Rusia, vizând aliaţi ai preşedintelui Vladimir Putin, aceasta fiind una dintre cele mai agresive mişcări făcute de Washington pcu scopul de a pedepsi Moscova pentru presupusa interferare cu alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi pentru alte “activităţi ostile”.

Potrivit unui top realizat de revista Forbes, magnatul din sectorul metalelor Vladimir Potanin, unul dintre patronii companiei Norilsk Nickel, a pierdut cea mai mare sumă de bani: 1,5 miliarde de dolari.

Magnatul rus al aluminiului Oleg Deripaska, care deţine acţiuni în 8 dintre cele 15 entităţi afectate de noile sancţiuni, a pierdut 1,3 miliarde de dolari din averea sa de 6,7 miliarde de dolari. De altfel, în ceea ce priveşte procentajul, Deripaska se află pe primul loc în lista ruşilor care au pierdut bani după aplicarea sancţiunilor americane, deoarece într-o singură zi a rămas fără aproape un sfert din avere.

Suleiman Kerimov, membru al Consiliului Federaţiei Rusiei, a fost de asemenea lovit de sancţiunile americane şi a înregistrat pierderi de aproximativ 1,2 miliarde de dolari. Al nouălea cel mai bogat om de afaceri din Rusia, Viktor Vekselberg, aflat la rândul său pe lista celor sancţionaţi, a pierdut cu puţin sub un miliard de dolari.

Portalul de ştiri RBC estimează că cei mai bogaţi 50 de cetăţeni ruşi au pierdut luni, împreună, un total de aproximativ 12 miliarde de dolari.

Şapte dintre oligarhii ruşi sancţionaţi au pierdut aproximativ 3,3 miliarde de dolari şi au declarat o avere cumulată de 32,5 miliarde de dolari, pierdut ziarului financiar Vedomosti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor