Cei doi candidaţi principali ar fi italianul Scola şi brazilianul Scherer (presa italiană)
Desfăşurarea lucrărilor Congregaţiilor generale ale cardinalilor, care vor anunţa în curând data începerii Conclavului care va alege un nou Pontif, succesorul lui Benedict al XVI-lea, şi pronosticurile asupra numelor principalilor candidaţi, numiţi de mass media 'papabili', se află vineri în atenţia principalelor publicaţii din Italia.
'Conclav: Scola ar avea deja de partea sa 40 de voturi', scrie La Repubblica de la Roma, care precizează că au crescut şansele pentru cardinalul italian Angelo Scola, arhiepiscopul de Milano, care ar putea deveni viitorul Pontif.
Cu câteva zile înainte de intrarea cardinalilor în Conclav, Scola 'poate conta deja pe circa 40 de voturi'. El este susţinut de mulţi cardinali străini, printre care numeroşi americani. Scola ar fi principalul candidat al frontului 'reformatorilor', care se opune 'partidului roman', frontul Curiei romane, din care fac parte decanul Colegiului cardinalilor, italianul Angelo Sodano, şi cardinalul şambelan (camerlengo), Tarcisio Bertone, care în trecut erau consideraţi 'duşmani', dar care acum s-au aliat pentru a încerca, împreună, să reziste împotriva 'noutăţilor' dorite de reformatori. Candidatul susţinut de Curia romană ar fi cardinalul brazilian de origine germană Odilo Pedro Scherer. Dacă un cardinal străin ar fi ales pe Scaunul Sfântului Petru, 'această soluţie ar permite alegerea unui italian în funcţia de Secretar de stat la Vatican, rolul cel mai important în ierarhia puterii Sfântului Scaun', opinează La Repubblica.
După primele reuniuni ale Congregaţiilor generale ale cardinalilor, care au început pe data de 4 martie, şi care 'reprezintă un fel de campanie electorală', apare evident faptul că la Vatican se confruntă zilele acestea 'două fronturi principale': acela al reformatorilor, din care fac parte mulţi străini, şi care consideră că 'a sosit momentul unei schimbări radicale la Vatican, din cauza scandalului numit Vatileaks', şi acela al 'partidului Curiei', în mare majoritate format din italieni, care încearcă să reziste şi care se opune 'oricărei schimbări majore'. Aceste două fronturi principale se vor sfida în Conclav, fiecare cu propriul candidat, potrivit vaticanistului publicaţiei amintite, Marco Ansaldo.
'Conclav: au sosit la Roma toţi cardinalii electori', scrie Corriere della Sera din Milano, care precizează că a trecut deja o săptămână de la începerea 'scaunului vacant' (sede vacante), perioadă în care au sosit la Roma toţi cei 115 cardinali electori. Dar încă nu a fost stabilită data începerii Conclavului, iar cardinalii au decis să nu mai vorbească cu presa şi să menţină secretul asupra desfăşurării lucrărilor Congregaţiilor generale. Joi seară a sosit la Vatican şi ultimul cardinal elector care lipsea, vietnamezul Jean Baptiste Pahm Minh Man, iar vineri ar putea fi anunţată data începerii Conclavului.
Dar, în timp ce se apropie Conclavul, creşte 'secretul'. Acum două zile, cardinalii americani au decis să nu mai vorbească cu reprezentanţii presei, decizie care a fost luată şi de alţi cardinali străini. 'Tensiunea creşte la Vatican', iar viitorul Conclav este aşteptat cu emoţie şi mare interes de întreaga comunitate internaţională, observă principalul cotidian milanez.
'Cardinalii discută, dar nu fixează data începerii Conclavului', scrie La Stampa din Torino, care anunţă că dezbaterile purtate de cardinali în cadrul Congregaţiilor generale s-au axat, în ultimele zile, mai ales pe teme referitoare la finanţe şi etică.
'Conclav: fum gri, cardinalii nu decid data', scrie publicaţia Il Messaggero de la Roma, care observă că, în cadrul Congregaţiilor generale, cardinalii 'se ceartă' între ei, 'la fel ca politicienii italieni în Parlamentul de la Roma', fără a lua însă o decizie finală asupra datei începerii Conclavului care îl va alege pe succesorul lui Joseph Ratzinger. 'Italienii doresc începerea imediată a Conclavului, dar cardinalii străini, mai ales cei germani şi americani, solicită mai mult timp dedicat dezbaterilor generale'.
Între timp, presa italiană şi cea mondială 'se delectează' alcătuind liste de 'papabili', pe primele locuri 'în clasament' plasându-se, în acest moment, italianul Angelo Scola şi brazilianul Odilo Scherer. Iar directorul publicaţiei Osservatore Romano (cotidianul Sfântului Scaun), Giovanni Maria Vian, scrie că este 'aproape sigur' că săptămâna viitoare Biserica Catolică va avea un nou Suveran Pontif, conchide Il Messaggero.