Cei care s-au recuperat după COVID-19 prezintă un "risc foarte scăzut" de reinfecţie - studiu

(Getty Images)

Persoanele care au contractat COVID-19 şi s-au recuperat ar trebui să ştie că riscul de reinfecţie este foarte scăzut, a declarat un medic după publicarea unui studiu la care a lucrat.

Cercetătorii au analizat înregistrările Curative, un laborator clinic cu sediul în San Dimas, specializat în testarea COVID-19 şi care, în timpul pandemiei, a efectuat screening-ul de rutină al forţei de muncă.

Niciunul dintre cei 254 de angajaţi, care au avut COVID-19 şi s-au recuperat, nu s-a reinfectat, în timp ce patru din cele 739 de persoane care au fost complet vaccinate au re-contractat boala.

„Marea revelaţie a studiului a fost că, dacă nu sunteţi vaccinat şi nu aţi fost infectat anterior, aveţi un risc foarte mare de a vă infecta - 24 la sută din angajaţi pe parcursul unui an s-au dovedit pozitivi. Cu toate acestea, în sens invers, dacă aţi fost vaccinat sau aţi fost infectat anterior, riscul dvs. era aproape zero", a declarat pentru Epoch Times dr. Jeffrey Klausner, profesor de medicină preventivă şi medicină la Şcoala de medicină Keck de la Universitatea din California de Sud.

Klausner şi Dr. Noah Kojima de la Universitatea din California, Departamentul de Medicină din Los Angeles, s-au alăturat celor de la Curative pentru a analiza datele. Aceştia au publicat online, săptămâna aceasta, o versiune draft a studiului.

Cercetătorii au descoperit că din 4.313 angajaţi care nu fuseseră infectaţi anterior sau nu fuseseră vaccinaţi complet, 254 au fost infectaţi.

Concluziile studiului sunt în concordanţă cu un număr tot mai mare de alte cercetări care indică faptul că persoanele care au avut COVID-19 şi s-au recuperat beneficiază de un nivel similar de protecţie ca şi cele care au primit un vaccin - după cum au evidenţiat un studiu efectuat în Regatul Unit şi unul realizat de cercetătorii Cleveland Clinic.

"Ar trebui să ofere încredere persoanelor care şi-au revenit - acum prezintă un risc foarte scăzut de a se reinfecta şi unii experţi, inclusiv eu, cred că protecţia este egală cu vaccinarea. [...] Încercăm să actualizăm politica de sănătate astfel încât persoanele care şi-au revenit să aibă aceleaşi privilegii şi nivel de acces ca şi persoanele vaccinate", a declarat Klausner pentru Epoch Times.

Declaraţiile lui Klausner vin în contextul în care îndrumările federale americane în vigoare susţin că vaccinurile ar trebui administrate indiferent dacă recipienţii au avut sau nu COVID-19 în trecut.

Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA au declarat că oficialii sunt conştienţi de datele care sugerează imunitate naturală în rândul celor care au fost infectaţi, dar nu şi-au modificat recomandările pentru a încorpora aceste dovezi.

„Nu comentăm lucrări care nu sunt autorizate de CDC. Evaluăm continuu cercetările pe care se bazează recomandările noastre şi, dacă trebuie schimbate, ne vom baza pe propriile noastre cercetări şi studii”, a declarat un purtător de cuvânt pentru Epoch Times într-un e-mail luna trecută.

Limitările noului studiu, care a fost prezentat unui jurnal şi care este în curs de evaluare de către colegi, includ posibilitatea ca angajaţii să fi fost testaţi pozitiv pentru COVID-19 în afara programului de screening de rutină sau al programului de testare a angajaţilor.

Grupul intenţionează să efectueze mai multe analize asupra datelor colectate de Curative.

Dr. David Boulware, profesor de medicină la Universitatea din Minnesota, a declarat pentru Epoch Times prin e-mail că studiul „adaugă la literatura de specialitate că adulţii în general sănătoşi cu vârsta sub 65 de ani şi cu o infecţie anterioară cu COVID-19 nu sunt, în general, expuşi riscului de infecţie recurentă cu SARS-cov-2 pe termen scurt după infecţia simptomatică iniţială”.

Boulware, care nu a fost implicat în studiul antemenţionat, a subliniat că vârsta medie a celor testaţi a fost de 29 de ani şi foarte probabil să fi inclus puţini oameni cu vârstă de 65 de ani sau peste, sau mulţi oameni fără probleme ale sistemului imunitar.

„O asemenea concluzie nu se poate aplica persoanelor în vârstă sau persoanelor cu comorbidităţi substanţiale - dar se aplică probabil adulţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani fără probleme medicale majore”, a precizat el, adăugând că, din cauza perioadei de urmărire a celor studiaţi care a fost relativ scurtă, lucrarea nu oferă o perspectivă asupra protecţiei pe termen lung.

„Protecţia pe termen lung este necunoscută, motiv pentru care persoanelor cu infecţie anterioară li se recomandă încă să primească cel puţin o doză de vaccin, dar nu există nicio urgenţă pentru a primi vaccinul (şi timpi de aşteptare de aproximativ 3 luni sunt, probabil, în regulă)”, a adaugat dr. David Boulware.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură