CEDO a condamnat România pentru interceptarea ilegală a judecătoarei Elena Pop Blaga
alte articole
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a condamnat statul român pentru interceptarea ilegală a judecătoarei Elena Pop Blaga. Magistraţii au stabilit că ascultarea telefoanelor de către SRI, în baza unor mandate ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, i-au încălcat judecătoarei dreptul la respectarea vieţii private şi de familie. Judecătoarea a fost achitată definitiv şi reabilitată.
Judecătoarea Elena Pop Blaga, de la Tribunalul Bihor, în prezent pensionară, a fost arestată şi trimisă în judecată abuziv de PNA Oradea, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, într-un dosar instrumentat de procurorii Dan Chirculescu şi Ioan Moldovan, raportează Lumea Justiţiei.
Magistraţii europeni au reţinut faptul că pe durata cercetărilor penale, judecătoarea Elena Pop Blaga a fost ascultată ilegal, în baza unor autorizaţii de interceptare emise de procurori, dar şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în intervalul 1999 – 2003, ascultări care au continuat şi în 2005.
Alături de condamnarea statului român pentru încălcarea art. 8 din Convenţie, judecătorii CEDO au mai reţinut şi expunerea judecătoarei Elena Blaga la rele tratamente pe perioada cât a fost ţinută în arest, după ce a fost plimbată de procurori cu cătuşe prin faţa presei, fiind astfel expusă umilinţei.
În plângerea sa de la CEDO, judecătoarea a acuzat faptul că i-au fost ascultate ilegal convorbirile telefonice prin interceptarea acestora de către SRI, în baza unor mandate de siguranţă naţională, cât şi emise în baza art. 91, indice 1 din Codul de procedură penală. I-au fost ascultate, de asemenea, convorbirile purtate cu soţul ei.
CEDO a acordat daune simbolice, potrivit practicii sale conform căreia simpla recunoaştere a dreptului încălcat reprezintă o reparare a prejudiciului.