România va începe din 2013 să plătească 17 miliarde de euro despăgubiţilor CEDO

Preşedintele Traian Băsescu a avertizat că bugetul pe 2013 va trebui să suporte începerea plăţii despăgubirilor estimate la 17 miliarde de euro pentru proprietarii care au câştigat la CEDO şi plata facturilor la medicamente la 60 de zile, ca urmare a unei directive a UE.
. (Epoch Times România)
Epoch Times România
26.11.2012

Preşedintele Traian Băsescu a avertizat că bugetul pe 2013 va trebui să suporte începerea plăţii despăgubirilor estimate la 17 miliarde de euro pentru proprietarii care au câştigat la CEDO şi plata facturilor la medicamente la 60 de zile, ca urmare a unei directive a UE.

”Va trebui să dăm o soluţie pentru proprietarii care n-au fost despăgubiţi, până în luna iunie trebuie să prezentăm la CEDO o lege care să stabilească nivelul de despăgubiri şi evaluarea în momentul de faţă este că nivelul de despăgubiri ar cam atinge cifra de 17 miliarde (n.r. - de euro), nu e precisă, dar despre această cifră se vorbeşte pe analizele de până acum. Poate e mai mică, sper să nu fie mai mare, dar România va trebui să ia o decizie ca în perioadă de zece ani să plătească despăgubiri, sigur, va fi rolul Parlamentului şi al Guvernului să propună Parlamentului nivelul de despăgubiri dar de la anul, România trebuie să înceapă să plătească, pentru cei pe care nu i-a putut despăgubi din varii motive”, a declarat preşedintele Traian Băsescu.

La 23 mai, ministrul de atunci al justiţiei, Titus Corlăţean, a declarat că a solicitat CEDO prelungirea cu nouă luni a termenului până la care România este obligată să ia măsuri pentru a asigura respectarea dreptului la proprietate şi la un proces de durată rezonabilă în cazurile privind retrocedările.

România avea termen până în iulie 2012 să respecte rezoluţia CEDO pentru modificarea legislaţiei în domeniul restituirii proprietăţilor preluate abuziv în perioada comunistă. În acest sens, Guvernul Boc a iniţiat un proiect de lege care prevedea că ”despăgubirile se vor acorda în limita unui procent de 15% din valoarea reală a bunului”.

Proiectul a stârnit controverse şi a fost respins ferm, iar discuţiile din prezent vizează o creştere a nivelului despăgubirilor între 25 şi 30%.

O altă problemă în 2013 va fi legată de plata medicamentelor. ”Din luna martie suntem obligaţi să achităm facturile la medicamente la 60 de zile, în baza unei directive a Uniunii Europene. Nu mai putem sta ca acum, la 180 de zile, la 200 de zile, la 300 de zile”, a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a precizat că despăgubirile şi plata facturilor la medicamente ”vor însemna o reducere masivă a capacităţii noastre de co-finanţare din bugetul de stat”.

După ce a explicat aceste chestiuni, Traian Băsescu a remarcat că sunt atât de tehnice, dar şi-a exprimat speranţa că poate le înţelege şi premierul.

”Este atât de tehnic, încât mă îngrozesc, dar până la urmă, trebuie să facem şi exerciţiul ăsta. Ştiu că nu vă place, ştiu că nu place nici telespectatorilor, dar trebuie să înţelegem că avem nişte probleme, că neexplicate, vor rămâne undeva în aer. Şi poate le înţelege chiar şi premierul. Sunt convins că, dacă se uită atent, o să înţeleagă şi priorităţile şi mecanismele Consiliului, unde nu te duci cu bâta, frate”, a spus preşedintele, referindu-se la faptul că actuala consolidare bugetară l-a ajutat la negocieri să-i convingă pe liderii de la Bruxelles să nu impună României ”cheltuieli exagerate în bugetul următor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor