CEC a aprobat desfăşurarea referendumului de demitere a lui Dorin Chirtoacă
alte articole
Comisia Electorală Centrală a adoptat marţi hotărârea privind desfăşurarea la 19 noiembrie a referendumului local pentru revocarea din funcţie a primarului general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă în pofida faptului că decizia Consiliului Municipal Chişinău (CMC) este contestată în instanţă de contencios administrativ, iar deputaţii Partidului Liberal au cerut CEC suspendarea procesului de luare a deciziei în privinţa scrutinului local deoarece au solicitat Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM) declararea neconstituţionalităţii suspendării din funcţie a lui Dorin Chirtoacă, dar şi decizia CMC privind organizarea referendumului de demitere a primarului Capitalei.
În opinia vicepreşedintelui PL, Valeriu Munteanu articolele 33 şi 34 din Legea privind administraţia publică locală, privind suspendarea din funcţie a primarilor, precum şi articolul 177 din Codul electoral, care stipulează motivele organizării unui referendum de revocare din funcţie a acestora ar fi neconstituţionale.
„Nu vom găsi în Europa niciun exemplu de ales local, votat de comunitate, care să poată fi suspendat de o autoritate publică”, a declarat liberalul Valeriu Munteanu în cadrul unei conferinţe de presă, precizând că dosarul lui Dorin Chirtoacă scoate la iveală mai multe carenţe ale legislaţiei şi demonstrează că primarii din Moldova sunt extrem de vulnerabili şi neapăraţi în faţa „aparatului coercitiv al statului”.
În context, deputatul liberal Ion Casian a ţinut să precizeze că există şi alţi primari din R. Moldova cercetaţi penal, dar aceştia nu au fost suspendaţi din funcţie. „Şor şi Usatîi au fost cercetaţi penal, dar nu au fost suspendaţi din funcţii. Suspendarea lui Dorin Chirtoacă e în premieră. Acesta este încă un argument că dosarele intentate primarului de Chişinău sunt motivate politic.”
Amintim că primarul municipiului Chişinău Dorin Chirtoacă a fost suspendat din funcţie de către instanţa de judecată pe perioada anchetei penale iar la 12 septembrie, în cadrul şedinţei CMC, în baza iniţiativei socialiştilor cu 26 de voturi ”pentru” şi 15 ”împotrivă”, consilierii au adoptat decizia privind desfăşurarea referendumului pentru demiterea primarului Capitalei. Consilierii liberali din CMC au înaintat marţi o cerere de chemare în judecată cu privire la anularea actului administrativ (decizia nr. 8/2 din 12.09.2017), invocând lipsa competenţei CMC, încălcarea termenului de prescripţie şi ilegalitatea deciziei.