Cea mai tanara supernova din Calea Lactee, descoperita de cercetatorii din SUA
Descoperirea celei mai tinere supernove din galaxia noastra, Calea Lactee, constituie un nou pas in intelegerea exploziilor stelelor aflate la sfarsitul vietii, care par a juca un rol cheie in dinamica galactica, potrivit unui studiu publicat in Astrophysical Journal Letters, preluat de AFP.
Varsta acestei supernove a fost estimata la aproape 140 de ani, cu minim 200 de ani mai mica decat supernova considerata pana recent mezina acestei categorii de obiecte ceresti din Calea Lactee. Numita Cassiopeia, steaua a explodat in jurul anului 1680, potrivit estimarilor specialistilor bazate pe resturile acesteia.
Supernova descrie ansamblul de fenomene direct legate de explozia unei stele si este insotita de cresterea scurta, dar extrem de intensa, a luminozitatii acesteia.
Astrofizicianul Stephen Reynolds, de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, coordonatorul studiului, banuia ca acest obiect, numit G1.9+0.3, era o supernova foarte recenta, observata de specialisti de peste 50 de ani. Cercetatorul a examinat imagini ale obiectului obtinute cu ajutorul telescopului spatial american cu raze X, Chandra X-Ray Observatory, in 2007, si le-a comparat cu cele obtinute in 1985 de telescopul National Radio Astronomy Observatory's very large array de la Nasa. Nu numai ca imaginile provenind de la telescopul Chandra au confirmat ca este vorba de un fenomen de supernova recent, insa au si demonstrat ca aceasta supernova a crescut in dimensiune cu 16% in 22 de ani. Masurile au permis stabilirea faptului ca supernova s-a produs in urma cu 140 de ani sau mai recent, daca viteza de explozie a fost incetinita, a explicat Reynolds.
Cercetatorul a spus ca explozia s-a produs in apropiere de centrul Caii Lactee, un loc dominat de gaze si praf, si din acest motiv este dificil de observat. Studiul supernovei care ramane stralucitoare ar trebui sa ofere noi informatii pentru intelegerea fenomenului si a efectelor sale asupra galaxiilor, a spus Reynolds.
Supernovele par a juca un rol esential in istoria Universului, pentru ca stelele aflate la sfarsitul vietii explodeaza, dupa ce si-au epuizat carburantul nuclear, eliberat de elemente chimice. Unda de soc a supernovei favorizeaza formarea de noi stele, au explicat astronautii.
Supernovele sunt evenimente rare la scara umana, cu o frecventa de trei pe secol in galaxia noastra. "Daca estimarile sunt exacte, urmeaza sa mai descoperim ramasitele a zece supernove din galaxia noastra care s-au produs de la Cassiopeia, din 1680", a subliniat David Green, de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, coautor al studiului.