Ce sumă acoperă asigurarea RCA în cazul unui accident rutier şi cât plăteşte de fapt asiguratorul
alte articole
Şoferii implicaţi în accidente rutiere sau familiile celor care îşi pierd viaţa în accidente auto pot primi despăgubiri de la companiile de asigurări, în cazul în care au încheiată poliţa RCA, de 5 milioane de euro. Totuşi, fără a avea sprijin din partea justiţie, victimele se aleg doar cu mărunţiş, pentru ca procurorii şi companiile de profil fac tot posibilul să evite plata integrală a pagubelor, notează b365.ro.
Conform Fondului de Protecţie a Victimelor Străzii (FPVS), în România, limita de răspundere RCA pentru vătămări corporale şi decese este de 5 milioane euro. Cu toate acestea reprezentanţii Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie din România (AVAC) avertizează, că multe companii de asigurări încearcă, printr-o serie de tertipuri avocăţeşti ale procurorilor, să evite plata integrală a despăgubirilor către victime.
"Având în vedere faptul că o persoană rănită într-un accident de circulaţie prejudiciază statul român de anumite venituri la buget, am constatat cu stupoare că, în cadrul proceselor penale în care statul român este reprezentat de procurori, în această procedură, tocmai procurorii cer reducerea daunelor morale, înlăturarea lor, dacă se poate, într-o formă indirectă de apărare a asiguratorilor. Tocmai procurorul, ca reprezentant al statului român, ar avea interesul ca cetăţeanul să primească cât mai mult de la asigurator şi să contribuie, în mod indirect, la veniturile de care statul român este lipsit. Ar trebui cumva conştientizată opinia publică pentru a înţelege acest mecanism extrem de complex, care intervine în momentul unui accident, pentru că asiguratorul se va comporta corect în măsura în care i se va arăta care este comportamentul corect. În caz contrar, nu putem să ne aşteptăm ca ei, care spun că nu fac opere de caritate, ci trebuie să facă profit din asta, să nu facă profit nemeritat pentru simplul fapt că noi nu luăm nicio atitudine şi nu ne luptăm pentru a ne câştiga drepturile", a afirmat, avocatul Remus Ciuraru.
Deşi persoanele care au fost victime ale accidentelor rutiere sau rudele acestora au dreptul la despăgubiri, acestea se plătesc numai dacă apelează la un avocat.
"Prin biroul de avocatură reprezentat de avocatul Remus Ciuraru, victimele accidentelor rutiere care se adresează AVAC pot fi reprezentate în instanţă. Pentru a beneficia de ajutorul avocatului nostru, cei care vor să fie despăgubiţi de companiile de asigurări trebuie să devină membri ai AVAC. Nu plătesc cotizaţie, nu au obligaţii financiare, ci trebuie doar să pună la dispoziţia cabinetului de avocatură documentele necesare pentru a fi reprezentate în instanţă. Reprezentanţii cabinetului de avocatură se întâlnesc, apoi, cu victima şi stabilesc ce procent din ceea ce se obţine la final din partea asiguratorului se achită cabinetului de avocatură. Până la pronunţarea deciziei instanţei, cabinetul de avocatură suportă toate cheltuielile. Noi vrem ca victimele să vină în număr cât mai mare la AVAC ca să le putem ajuta să îşi revendice pe deplin drepturile, fără a face vreun efort financiar până la pronunţarea instanţei", a precizat Ştefan Răcăşan, preşedintele AVAC, cu ocazia celui de-al VI-lea Forum al Siguranţei Rutiere.
Ştefan Răşcan a adăugat că, unii avocaţi încearcă să profite, în prezent, de pe urma celor pe care îi reprezintă care au fost implicaţi în accidente auto, existând “o mafie pe acest segment” .
"Există o mafie pe acest segment. Avocaţii merg şi dau o sumă modică victimei pentru a cumpăra drepturile litigioase, o decuplează pe victimă de la dreptul prevăzut de lege, iar ei obţin apoi sume colosale, în timp ce victima primeşte o sumă oarecare", a avertizat preşedintele AVAC.
Viaţa unui om costă mai puţin în România decât în străinătate, prin prisma asiguratorilor
AVAC a primit din luna iunie 2011 şi până acum peste 60 de solicitări din partea victimelor accidentelor rutiere. Cele mai multe cereri sunt în curs de soluţionare, pentru că intervalul de soluţionare a unui caz durează în medie, 1-2 ani.
De exemplu, unul dintre cazurile pe care le are AVAC este cel al unei persoane care, în urma unui accident rutier, a suferit o fractură de claviculă, şi a necesitat 55 de zile de spitalizare. În primă fază, instaţa i-a dat câştig de cauza şi persoana a primit despăgubiri în valoare de 10.000 euro, cu toate că oficialii AVAC au cerut de asigurator suma de 30.000 de euro. După recurs, suma pe care a primit-o victima din partea companiei de asigurări s-a ridicat la 15.000 de euro.
Un alt accident auto, în care o femeie în vârstă de 46 de ani a decedat, familia acesteia a primit despăgubiri în valoare de 150.000 de euro din partea asiguratorului. Reprezentanţii AVAC şi familia victimei au făcut recurs în instanţă, deoarece jurisprudenţa europeană prevede compensaţii mult mai mari în cazuri asemănătoare. Astfel, ei au cerut despăgubiri de minimum 220.000 de euro. În momentul de faţă, în acest caz, se judecă recursul.
Deşi limita de răspundere RCA pentru vătămări corporale şi decese, în România, este de 5 milioane euro, potrivit Fondului de Protecţie a Victimelor Străzii (FPVS), asiguratorii fac tot ce le stă în putere să reducă la minimum valoarea despăgubirilor oferite.
Comparativ, în alte state europene, familiile victimelor accidentelor rutiere primesc sume mult mai mari pentru pierderea suferită, conform conducerii AVAC. De exemplu, în Italia, familia unui român care lucra în această ţară a încasat 450.000 euro, după ce bărbatul a fost accidentat mortal de un motociclist din Peninsulă.
În România, mor anual 3.000 de oameni în accidente rutiere şi 10.000 rămân cu handicap
Potrivit lui Marian Nedelescu, unul dintre membrii fondatori ai AVAC, în România, într-un singur an, mor în accidente rutiere 3.000 de oameni, iar alte 10.000 de persoane rămân cu handicap.