Şoferii susţin că sunt jefuiţi prin sistemul bonus-malus la poliţa RCA
alte articole
Sistemul bonus-malus care a fost implementat în România în urmă cu doi ani de zile, prin care şoferii implicaţi în accidente rutiere sunt obligaţi să scoată mai mulţi bani din buzunar atunci când încheie poliţa RCA, care este un mijloc de recompensare financiară a conducătorilor auto atenţi în trafic, fără daune auto, este o înşelătorie, potrivit Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), citată de b365.ro.
Astfel, Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) susţine că şoferii care nu au avut accidente, dar îşi cumpără maşini second hand, implicate în incidente auto, nu beneficiază de reducerile oferite de sistemul bonus-malus la încheierea unei asigurări obligatorii de răspundere civilă auto (RCA).
Prin urmare, potrivit FORT, în realitate sistemul bonus-malus nu oferă reducerile de care ar trebuie să beneficieze şoferii la încheierea asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA), atunci când cumpără maşini la mâna a doua care au fost implicate în incidente auto.
Federaţia reclamă faptul că daunele de pe un autoturism second hand s-ar "transfera" noului proprietar al maşinii, chiar dacă cel de-al doilea şofer nu a fost implicat în accidente auto, lucru ce duce la o plată mai mare pentru poliţa RCA a conducătorilor auto care au maşini second-hand.
"Societăţile de asigurări jefuiesc prin orice mijloace clienţii. În mod surprinzător, la achiziţia unei maşini aplicarea legală a malus-bonus-ului se face prin păcălirea asiguratului. Astfel, chiar dacă un asigurat are un istoric curat din punct de vedere al evenimentelor rutiere nu primeşte reducerea aferentă bonusului, indiferent căreia dintre societăţile de asigurări se adresează, argumentul stupefiant fiind legat de evenimentele în care a fost implicată maşina (în cazul maşinilor second hand) şi nicidecum conducătorul auto al acesteia. În aceste condiţii, un proprietar de autovehicul rutier ce nu a provocat şi nu a fost implicat în evenimente rutiere ajunge să nu primească reducerea îndreptăţită la încheierea unei poliţe de asigurare în cazul unei înmatriculări noi", acuză şoferii din Federaţia Operatorilor Români de Transport.
Pe de altă parte, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) precizează că, potrivit legislaţiei actuale, după vânzarea-cumpărarea unei maşini, şoferul beneficiază de istoricul de daune deţinute anterior tranzacţiei.
"Conform prevederilor legale, în cazul înstrăinării/radierii vehiculului asigurat, stabilirea noii clase de bonus-malus pentru un vehicul nou-dobândit se face pornind de la clasa bonus-malus de care asiguratul a beneficiat anterior. Cu alte cuvinte, clasa de bonus-malus este atribuită asiguratului pentru vehiculul pe care îl deţine, iar în cazul în care vehiculul este înstrăinat, asiguratorul transferă clasa de bonus-malus pe vehiculul nou dobândit", a susţinut CSA, care a explicat că atunci când un asigurat are mai multe autoturisme, sistemul bonus-malus se aplică pentru fiecare autovehicul în parte.
Reprezentanţii CSA adaugă că atunci când un şofer încheie poliţa obligatorie RCA, acesta trebuie să solicite să îi fie transferat şi istoricul daunelor auto.
"În situaţia în care o persoană fizică sau juridică procedează la achiziţionarea unui autovehicul, la încheierea asigurării RCA, aceasta trebuie să solicite asigurătorului transferul clasei bonus-malus de la vehiculul deţinut anterior, pe baza documentelor ce dovedesc vânzarea/radierea acestuia. În cazul în care asiguratul nu face dovada înstrăinării vehiculului deţinut anterior, clasa de bonus-malus aplicabilă poliţei RCA va fi cea corespunzătoare cuplului de informaţii asigurat-autovehicul pentru care nu există un istoric de daunalitate, respectiv clasa B0", precizează reprezentanţii CSA.
Sistemul bonus-malus are 14 clase de reducere şi 8 trepte de penalizări
Sistemul bonus-malus include 14 trepte de reducere şi 8 clase de penalizări. Astfel, pentru accidentele care s-au produs în acest an, limitele maxime de despăgubire sunt de 1 milion de euro, echivalent în lei la cursul Băncii Naţionale din ziua respectivă, pentru pagubele materiale produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate. Pentru vătămări corporale şi decese,despăgubirea se ridică la suma de 5 milioane de euro. Informaţiile privind istoricul daunelor proprii ale unui şofer pot fi verificate pe internet la adresa cedam.csa-isc.ro.
Din 2013, poliţa RCA ar putea căpăta valenţe de asigurare CASCO
Începând cu 2013, poliţa RCA ar putea căpăta valenţe de asigurare CASCO. Mai exact, atunci când un şofer este implicat într-un accident auto în care este păgubit, nu mai este necesar să apeleze la poliţa RCA a vinovatului. Conform noilor reglementări, conducătorul auto se va putea adresa direct societăţii de unde a luat propria poliţă RCA. Aceasta va face plata către şofer, urmând ca,ulterior, să-şi recupereze banii printr-un sistem de decontare automată de la asigurătorul şoferului cu care a intrat în coliziune.
“Eu cred că am putea să le coborâm la 60 de zile prin noul sistem, având în vedere că nu se mai scurtcircuitează această relaţie dintre un asigurat, care are calitatea de păgubit, în relaţiile pe care ar trebui să le aibă direct cu o societate de asigurări pe care nu o cunoaşte şi al cărei client nu este. Pe când, în situaţia pe care care noi o propunem, el va interacţiona direct cu asigurătorul de la care a cumpărat poliţa de asigurare respectivă", a afirmat Cornel Coca Constantinescu, vicepreşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
După ce se va schimba sistemul în cursul anului viitor, cumpărătorul poliţei va fi şi beneficiar, astfel încât acesta se va gândi de două ori înainte să cumpere o asigurare care costă la jumătate faţă de media pieţei, dar prin care are certitudinea reparării rapide a daunelor.
Totodată, potrivit reprezentanţii asiguratorilor, o scumpire la anumite companii cu până la 50% nu poate fi evitată.