Ce spune unul dintre cei mai cunoscuţi judecători despre contractul prin care George Simion promite case de 35.000 de euro?
În încercarea de a câştiga preşedinţia ţării, liderul AUR, George Simon, le promite românilor case la 35.000 de euro (acesta fiind în fapt preţul de pornire) sau refinanţarea, cu dobândă zero şi alte costuri subvenţionate integral de stat, a creditelor bancare aflate în derulare, garantate cu ipotecă imobiliară, în limita unor sume cuprinse între 35 000 euro şi 70 000 euro, în cadrul unui aşa-zis PLAN SIMION.
Cei care îşi doresc ca George Simion să îi ajute să devină proprietarii unei case cu doar 35.000 de euro sunt invitaţi să semneze un contract cu liderul AUR, contract în care trebuie să-şi introducă datele personale.
Iar într-o ţară ca a noastră în care pentru mulţi oameni - în special pentru tinerii care vor şi ei să-şi facă o familie - o locuinţă proprie este poate cel mai mare vis, cine n-ar marşa la o asemenea ofertă? În definitiv, ce ai de pierdut îşi spun, poate, mulţi. În cel mai rău caz nu ţi se dă casa. Însă, pierzi totuşi ceva: dai acces la datele tale personale care pot fi folosite ulterior oricum. Presa a semnalat deja faptul că pentru a semna contractul de înscriere în Planul Simion (care promite case de 35.000 euro când în fapt o garsonieră ar costa suma asta, preţul crescând exponenţial odată cu numărul de camere) doritorii trebuie să îşi introducă mai întâi date personale, date care pot fi folosite oricum.
Redacţia noastră l-a rugat pe fostul judecător Cristi Danileţ să analizeze contractul pe care românii care cred în oferta lui Simion îl semnează în schimbul promisiunii că vor avea şi ei o locuinţă la un plan permisiv. Iar acest contract, susţine Danileţ, "conţine multiple erori juridice menită să înşele românii naivi şi necunoscători ai unor aspecte banale de legislaţie".
Redăm opinia lui Cristi Danileţ:
"Contractul de înscriere în Planul Simion pe care l-am analizat conţine multiple erori juridice menită să înşele românii naivi şi necunoscători ai unor aspecte banale de legislaţie.
În primul rând, se colectează fără drept date personale: nume, CNP, nr. telefon se adună de către o persoană fizică care nu are nicio împuternicire în acest sens, dar invocă o funcţie publică pe care ar putea-o ocupa în viitor.
În al doilea rând, chiar dacă va fi ales Preşedinte al României, el nu va putea pune în aplicare un astfel de contract/plan. Alocarea terenurilor pentru construcţia de locuinţe, ridicarea imobilelor respective, repartizarea lor, creditarea acestora nu sunt atribuţii nici ale Preşedintelui, nici măcar ale Parlamentului sau Guvernului, ci ale administraţiei publice locale şi ele se acordă pentru implementare unor entităţi private şi numai prin proceduri legale.
În al treilea rând, neîndeplinirea contractului nu este sancţionată în niciun fel. Faptul că respectivul îşi va da demisia din funcţia de preşedinte nu înseamnă că cei care au contractat vor fi despăgubiţi.
Dacă naşte atâtea aşteptări şi este convins pe promisiunile sale, atunci să se angajeze, sub semnătură originală dată fiecărui doritor, că dacă nu face ce promite va plăti o sumă de bani fiecărei persoane care crede astfel de promisiuni.
În concluzie, acest document nu are nicio valoare legală, pentru că se încheie cu o persoană fizică care nu are dreptul şi nici măcar dacă va fi ales Preşedinte al statului nu va avea dreptul să facă ceea ce scrie în 'contract'", a opinat Danileţ pentru Epoch Times.
Fostul judecător mai remarcă faptul că datele adunate vor fi transferate unei instituţii publice, lucru profund nelegal.
"Văd că, de fapt, partidul AUR adună datele personale ale doritorilor în numele unei persoane fizice - Simion - ca apoi întreaga bază de date să fie transferată unei instituţii - Administraţia Prezidenţială într-un scop care nu ţine de această autoritate. Or, asta e profund nelegal", concluzionează Danileţ.