Ce se ascunde în spatele scăderii inflaţiei sub 5%? Românii scot tot mai mulţi bani din buzunar

Marcel Ciolacu (YouTube Screenshot)
Andrei Pricopie
12.07.2024

Inflaţia a scăzut oficial sub 5%, însă românii scot tot mai mulţi bani din buzunar pentru a-şi plăti cumpărăturile sau serviciile.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, alimentele sunt mai scumpe cu 1% faţă de iunie anul trecut, produsele nealimentare cu 6%, iar serviciile cu 8%. Pe hârtie, inflaţia este de 4,9%, oferind Guvernului PSD-PNL un motiv de laudă pentru că economia ar merge tot mai bine şi pentru plafonările la energie şi la alimentele de bază.

Dacă ne uităm puţin la produse luate defalcat, vedem o creştere foarte mare a preţurilor la produsele de igienă personală şi la detergenţi, cu peste 20%. Cum trebuie înţeleasă acesta situaţie? Expertul Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România, a venit cu explicaţii pe acesta temă.

"Ceea ce a dus inflaţia, mă rog, extrem de uşor sub 5%, 4,94%, este componenta de preţuri alimentare. În general, vara, mai ales la multe produse sezoniere, preţurile scad şi de aici această, să zicem, performanţă a produselor alimentare pe partea de inflaţie. Însă vedem pe partea de bunuri nealimentare, cum sunt bunurile de igienă personală, o creştere substanţială. Eu am mai spus şi în trecut despre partea de plafonare. Dacă ne uităm la plafonare, aceasta are efecte negative în alte părţi.

Prin urmare, am putea vedea aici un asemenea efect, în sensul că un supermarket trebuie să obţină venitul pe care şi l-a propus pentru spaţiul pe care îl are. Dacă i se impune un preţ plafonat la un bun, dacă poate să-l crească la altul, va creşte pentru a-şi menţine rata de profitabilitate pe care şi-a propus-o. Deci, poate fi şi un efect de la această atitudine de a plafona anumite preţuri.

Iarăşi avem partea de servicii, unde rata anuală a inflaţiei este aproape 9%. Pe partea de servicii se foloseşte mult munca ca şi input în preţul unui serviciu, iar cum vor fi creşteri puternice de salarii, inclusiv creşterea salariului minim începând din iulie, avem această creştere de preţuri pe partea de servicii", a explicat Adrian Codîrlaşu, într-o intervenţie la postul B1 TV.

Întrebat dacă, în acest context, este un succes, ca să spunem aşa, scăderea ratei inflaţiei până la 4,9%, expertul a replicat că "este, aş spune mai degrabă, un efect de bază".

"Am avut creşteri puternice de până la 20% sau chiar peste a întregului indice de preţuri ale produselor alimentare. Practic, ele au crescut şi au rămas la acel nivel ridicat, crescând doar foarte puţin peste acel nivel. Şi de aici se vede această inflaţie redusă pe partea de preţuri alimentare. Deci, aş pune mai degrabă pe seama efectului de bază la preţuri alimentare", a punctat Adrian Codîrlaşu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor