Ce s-a schimbat la Moscova după alegeri?
alte articole
Alegerile din capitala rusă au devenit din nou un succes al partidului pro-Putin, 'Rusia Unită', asigurând o victorie pentru candidatul acestuia Serghei Sobianin. Însă, există două mari noutăţi. Prima: alegerile au avut loc. A doua: candidatul pro-Putin a câştigat, însă nu în mod triumfător şi rămâne o dimensiune permanentă - frica şi suspiciunea că au avut loc maşinaţiuni la numărarea voturilor, notează publicaţia italiană Opinione, preluată de Inopressa.ru.
După cum subliniază Opinione, prima noutate este mai importantă decât ar putea părea, în condiţiile în care ultimele alegeri directe pentru primăria Moscovei şi guvernatori a avut loc în 2003.
În 2004, după evenimentele din Beslan, din frică faţă de creşterea mişcărilor separatiste şi pentru o coordonare mai eficientă a luptei cu terorismul, Vladimir Putin a anulat alegerile locale, desfiinţând practic federalismul Federaţiei Ruse. În mod oficial, războiul rus împotriva terorismului s-a încheiat în 2010. Astfel, pretextul pentru anularea alegerilor locale a încetat să mai existe, iar în 2012, Putin, din nou ales preşedinte, a restabilit democraţia locală. Această nouă reformă poate fi interpretată ca un 'şiretlic' din partea KGB-ului: când există convingerea că spaţiul a fost epurat de opozanţi, democraţia locală poate fi restabilită.
Monopolul politic al 'Rusiei Unite', la nivel local sau naţional, a pătruns în toate instituţiile, la televiziune, în presă, printre înalţii funcţionari. Datorită acestui monopol, Putin şi-a încheiat proiectul economic privind centralizarea marii industrii (mai ales a energeticii) şi liberalizarea progresivă a comerţului, mergând până la aderarea la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).
În ultima vreme, în Rusia se remarcă o creştere a bunăstării, naşterea unei adevărate clase de mijloc, există stabilitate. Toate acestea ar fi trebuit să fie în favoarea lui Putin, inclusiv în alegerile libere. În acelaşi timp, cei mai bogaţi şi mai 'periculoşi' opozanţi sunt puşi în situaţia în care nu mai pot 'face rău'.
Candidatul din partea opoziţiei la primăria Moscovei, Aleksei Navalnîi, a fost deja condamnat la un termen de detenţie pentru deturnare de fonduri. Navalnîi a fost lăsat în libertate doar pentru că participa la alegeri. Acum el le-a pierdut, atenţionează publicaţia italiană.
Rezultatele alegerilor pentru primăria Moscovei constituie o noutate şi mai mare. În ultimele alegeri, fostul primar al Moscovei a întrunit 75% din voturi. Luni, Sobianin a fost declarat câştigător cu doar 51,2% din voturi. Navalnîi anunţă maşinaţiuni, cerând anularea rezultatelor votării la domiciliu şi renumărarea tuturor voturilor. Potrivit sondajelor de opinie realizate de stafful său electoral, victoria în primul tur trebuia să-i aparţină lui Sobianin, însă cu 46%.
Un astfel de rezultat ar fi putut duce la un al doilea tur de vot. Acuzaţiile privind maşinaţiunile din timpul numărării voturilor se transformă în Rusia într-un lucru permanent. Cea mai probabilă evoluţie a evenimentelor este, ţinând cont de evenimente precedente, arestarea lui Navalnîi şi noi manifestaţii împotriva maşinaţiunilor, începând chiar de astăzi.
În orice caz, lupta continuă. Nu mai există un caracter monolit al statului, condus direct de puterea de la Kremlin, conchide Opinione.