Ce propunere de la reuniunea CE e considerată discriminatorie pentru România

Delegaţia română, prezentă la Bruxelles, la negocierile legate de bugetul multianual al UE pentru perioada 2014-2020, a considerat discriminatorie o prevedere din proiectul de buget. Este vorba despre paragraful 45 în care alocările de fonduri pe coeziune sunt legate de rata de absorbţie pentru bugetul din 2007-2013.
Traian Băsescu, preşedintele României (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
23.11.2012

Delegaţia română, prezentă la Bruxelles, la negocierile legate de bugetul multianual al UE pentru perioada 2014-2020, a considerat discriminatorie o prevedere din proiectul de buget propus de Van Rompuy. Este vorba despre paragraful 45 în care alocările de fonduri pe coeziune sunt legate de rata de absorbţie pentru bugetul din 2007-2013.

Preşedintele Traian Băsescu va cere vineri decuplarea alocărilor pe coeziune de rata de absorbţie pe bugetul 2007-2013, au declarat surse europene.

Prevederea din proiectul de buget, cu care nu este de acord partea română, menţionează alocarea unui plus de maximum 15% pe Politica de Coeziune pentru ţările care se află la o rata de absorbţie de mai puţin de 60% din media europeană,care este în prezent de 33%. România are o rată de absorbţie de 9,7% pe coeziune şi este singura ţară UE căreia i s-ar putea aplica această plafonare. Din această cauză, am putea pierde aproximativ 5 miliarde de euro faţă de alocarea iniţială din propunerea de buget.

Preşedintele Băsescu a insistat joi, la întâlnirea cu Van Rompuy, şi la reuniunea de lucru din cursul nopţii pentru ca plăţile interne pe hectar să fie majorate cu 50% până în 2016 faţă de nivelul actual, de 117 euro la hectar arabil. În 2016 s-ar ajunge la o subvenţie la hectar de circa 183 de euro, dacă se va aproba propunerea.

Preşedintele Consiliului European le-a prezentat joi noapte participanţilor la discuţii o nouă propunere faţă de cea înaintată în urmă cu o săptămână şi care a stârnit numeroase critici. În noua propunere, s-a menţinut varianta iniţială a unui buget de circa 970 de miliarde de euro, reprezentând 1,01% din PIB-ul european, şi s-a tăiat mai puţin decât în varianta anterioară din fondurile alocate Politicii Agricole Comun şi Politicii de Coeziune, a relatat AFP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor