Bruxelles: Traian Băsescu, optimist după prima rundă de negocieri. Angela Merkel, pesimistă

La plecarea de la sediul Consiliului European, după încheierea primei runde de negocieri privind bugetul UE 2014-2020, preşedintele Traian Băsescu le-a declarat jurnaliştilor joi noapte că este de părere că până la urmă se va găsi o soluţie.
Traian Băsescu, preşedintele României (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
23.11.2012

La plecarea de la sediul Consiliului European, după încheierea primei runde de negocieri privind bugetul UE 2014-2020, preşedintele Traian Băsescu le-a declarat jurnaliştilor joi noapte că este de părere că până la urmă se va găsi o soluţie.

"E mai bine afară", le-a spus, râzând, preşedintele Băsescu jurnaliştilor, arătând că este într-o stare de bună dispoziţie.

Jurnaliştii l-au întrebat apoi care sunt şansele să se ajungă la finalul acestei săptămâni la un consens între liderii din ţările UE privind alocările bugetului pentru perioada 2014-2020, iar Traian Băsescu şi-a exprimat credinţa că până la urmă se va ajunge la o soluţie.

"Sunt multe obstacole, dar cheia este criza, contributorii neţi vor să-şi diminueze contribuţiile, beneficiarii neţi şi-ar dori să menţină un buget rezonabil al UE. Aceasta este problema (...) Dar până la urmă trebuie să ajungem la un acord. Cred că până la urmă vom găsi o soluţie", a declarat şeful statului.

Traian Băsescu a fost întrebat de către jurnaliştii străini şi despre referendumul de astă-vară şi situaţia politică actuală din România.

"Referendumul? A trecut!", a răspuns Traian Băsescu zâmbind.

Reuniunea Consiliului European a început joi seară, la Bruxelles, cu o întârziere de peste trei ore faţă de ora programată iniţial, după ora locală 23.00. Şefii de state şi de guverne au discutat intens despre algoritmii de calculare a alocărilor de la capitolele bugetului UE.

În formatul oficial, lucrările s-au încheiat relativ repede, după aproximativ o oră. Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, le-a prezentat liderilor din ţările UE noua sa propunere privind bugetul, formulată în urma discuţiilor purtate pe parcursul zilei de joi, alături de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu fiecare dintre cei 28 de şefi de stat sau de guvern.

Lucrările Consiliului vor fi reluate vineri la prânz, în jurul orei locale 12.00, iar delegaţiile ţărilor membre vor analiza noua propunere înaintată de Van Rompuy.

O nouă propunere

Van Rompuy îşi menţine propunerea de buget de 973 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, adică 1.01% din PIB european, însă va acorda 8 miliarde în plus Politicii agricole comune (PAC) şi 10,6 miliarde politicii de coeziune pentru statele cele mai sărace, relevă surse oficiale europene.

Preşedintele Consiliului European a mai propus micşorarea cu 13 miliarde a fondurilor alocate bugetului pentru dezvoltare şi infrastructuri mari şi cu 5 miliarde de euro a bugetului prevăzut pentru acţiuni exterioare pentru a elimina din reducerile aduse politicii de coeziune în favoarea statelor cele mai sărace şi Politicii agricole comune (PAC).

Conform primei sale propuneri să reduceau 75 de miliarde de euro din cererea de 1.047 miliarde de euro a Comisiei şi astfel PAC pierdea 25,5 miliarde de euro, dintre care 13,5 pentru fondurile destinate ajutoarelor directe pentru agricultori şi intervenţiilor pe pieţe, reduceri care au fost denunţate de către francezi ca fiind inacceptabile.

Fondul de coeziunea pierdea la rândul său 29 de miliarde, conform primei propuneri.

Herman Van Rompuy nu a propus însă nicio schimbare fondurilor destinate cheltuielilor de funcţionare a instituţiilor, mai ales cele pentru salariile funcţionarilor şi alţi angajaţi.

Angela Merkel: "Mă îndoiesc că vom ajunge la un acord"

După încheierea primei runde de discuţii, cancelarul german Angela Merkel a declarat în cursul nopţii de joi spre vineri că nu crede că liderii europeni vor ajunge la un acord privind bugetul european 2014-2020.

"Cred că vom avansa puţin, însă mă îndoiesc că vom ajunge la un acord. Am spus deja anterior că s-ar putea să avem nevoie de o nouă etapă", a precizat Angela Merkel după lucrările Consiliului.

Alţi lideri europeni, inclusiv premierul britanic David Cameron, au părăsit summit-ul fără a face nicio declaraţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor