Bruxelles: Negocierile continuă. Premierul britanic, cel mai greu de convins
alte articole
UPDATE
România îşi doreşte eliminarea din propunerea lui Van Rompuy a articolului 45, făcut special şi doar pentru ţara noastră şi care leagă capacitatea de absorbţie a României de limitarea creşterii fondurilor pentru coeziune la 15%. Acest articol este discriminatoriu, susţin analiştii din România, întrucât este singura ţară vizată.
Conform celor mai recente veşti,Germania, care este chiar autoarea articolului 45, a insistat joi pentru menţinerea acestuia, relevăă RFI România.
***
În cadrul reunirii Consiliului European, negocierile continuă vineri, de la ora 13.00 (ora României), la Bruxelles, pentru stabilirea bugetului Uniunii Europene pentru 2014-2020. Şefii de stat şi de guvern, inclusiv preşedintele Traian Băsescu au cântărit joi până după miezul nopţii noua propunere a preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy. Analiştii spun că cel care pare a avea o părere de neclintit este premierul britanic David Cameron.
Negocierile sunt tensionate, iar analiştii apreciază că opoziţia premierului britanic David Cameron va fi cel mai greu de înfrânt, întrucât acesta insistă pentru o reducere a cheltuielilor.
Este foarte posibil ca summit-ul să fie un eşec, aşa cum a declarat şi Angela Merkel joi, dacă David Cameron refuză să joace cartea compromisului, comentează presa internaţională.
"Nu, nu sunt deloc mulţumit. Acestea sunt negocieri foarte importante. În mod clar, într-un moment în care luăm decizii dificile acasă, în ceea ce priveşte cheltuielile publice, ar fi greşit, este greşit, să avem aici propuneri pentru o creştere a cheltuielilor Uniunii Europene. Deci vom negocia intens pentru a obţine o înţelegere avantajoasă pentru plătitorii de taxe, britanici , europeni, şi pentru a păstra poziţia Marii Britanii", a declarat Cameron, relevă BBC.
Ca şi preşedintele României, premierul Spaniei, Mariano Rajoy, s-a declarat optimist că ţara sa va ajunge la un acord în privinţa fondurilor de coeziune.
"Ceea ce este important pentru Spania. Spania este interesată de toată lumea, ceea ce este normal. Spania este îngrijorată de agricultorii noştri. Agricultura şi creşterea animalelor sunt foarte importante pentru Spania, de asemenea, acum exportăm foarte mult şi este un lucru pozitiv pentru industria agroalimentară, de asemenea, suntem interesaţi în coeziune" a declarat Rajoy vineri.
"Sunt multe obstacole, dar cheia este criza, contributorii neţi vor să-şi diminueze contribuţiile, beneficiarii neţi şi-ar dori să menţină un buget rezonabil al UE. Aceasta este problema (...) Dar până la urmă trebuie să ajungem la un acord. Cred că până la urmă vom găsi o soluţie", a declarat după prima rundă de negocieri Traian Băsescu.
Preşedintele francez a precizat că ţara sa are o poziţie moderată.
"Franţa nu cere o serie de reduceri. Franţa are un concept de solidaritate al Uniunii Europene. Există unele ţări care, prin istoria lor, poziţia geografică sau circumstanţe, trebuie să primească mai mult decât au dat pe construirea Europei", a precizat Francois Hollande.
Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că negocierile trebuie să se desfăşoare pe un ton echilibrat.
"Toată lumea trebuie să facă un compromis, să fie capabilă să facă un compromis Ne cunoaştem foarte bine. Dar poate vom avea nevoie de un al doilea pas, dar acest lucru urmează să fie decis", a precizat Merkel.