Ce poate face cu adevărat David Cameron în privinţa imigraţiei din România şi Bulgaria?
alte articole
Temperatura dezbaterii pe tema imigraţia din Bulgaria şi România începând cu 2014 continuă să crească, iar principala întrebare priveşte cât de mare va fi afluxul de imigranţi din aceste două ţări, scrie cotidianul The Guardian într-un editorial care investighează efectele acestei migraţii.
În primul rând, pentru imigranţi şi familiile lor, aceste efecte vor fi în principal pozitive. Cei mai mulţi vor primi un loc de muncă mai bun sau ajutoare sociale mai mari decât cele disponibile în ţara de origine. În ceea ce priveşte impactul asupra populaţiei locale, efectele acestei migraţii sunt amestecate. Mulţi dintre imigranţii din Bulgaria şi România vor poseda motivaţia şi abilităţile care i-au făcut pe imigranţii din alte ţări, cum ar fi Polonia, atractivi pentru angajatorii din Marea Britanie. Intrarea lor pe piaţa din Marea Britanie va reprezenta o ameninţare la adresa unor segmente mai vulnerabile ale forţei de muncă, cărora le va fi dificil să concureze. Cercetarea academică sugerează că acest efect va fi unul destul de redus, deşi nimeni nu poate fi sigur, explică The Guardian.
De asemenea, migraţia din Bulgaria şi România va afecta finanţele publice britanice în mai multe feluri. Cei mai mulţi imigranţi vor fi tineri şi îşi vor găsi locuri de muncă, astfel că, în medie, ajutoarele sociale pe care le vor solicita nu vor depăşi impozitele plătite. Va exista însă şi o pierdere de venituri fiscale de la orice localnic pe care aceştia îl înlocuiesc. În plus, vor exista şi imigranţi care se stabilesc în Marea Britanie la bătrâneţe şi vor solicita bani publici.
Având în vedere toate aceste aspecte, impactul fiscal al imigraţiei din Bulgaria şi România va fi unul pozitiv, dar redus. Impactul său negativ principal se va reflecta însă asupra mărimii populaţiei, în condiţiile în care Marea Britanie este deja aglomerată şi există o criză severă a locuinţelor. De altfel,Oficiul Naţional de Statistică prevede o creştere a populaţiei cu aproape 11 de milioane în următorii 25 de ani.
Potrivit The Guardian, un factor incert îl reprezintă imigraţia romilor. Până în prezent, afluxul de romi în Marea Britanie a fost unul redus, însă acest lucru s-ar putea schimba. În prezent, în România şi Bulgaria, trăiesc între 0,9 - 2,3 milioane de romi, potrivit profesorului Jan Zielonka, autorul volumului 'Europe Unbound'. Chiar dacă doar o mică parte dintre aceştia vor veni în Marea Britanie, provocarea ar putea fi semnificativă, susţine publicaţia britanică.
Din punct de vedere istoric, romii au fost o minoritate persecutată, fiind sclavi timp secole şi, mai recent, ucişi în număr mare. Un studiu recent realizat de Fundaţia Soros România constata că doar 0,5-0,6% dintre romi au studii superioare - ceea ce înseamnă că pentru aceştia va fi mai greu să îşi găsească un loc de muncă.
Situaţia este similară, deşi nu la fel de proastă, în rândul migranţilor romi din Italia şi Spania. În rândul bărbaţilor romi cu vârsta cuprinsă între 25 şi 54, proporţia celor fără locuri de muncă este de 33% în Italia şi 46% în Spania. De asemenea, imigranţii romi din Bulgaria reuşesc, în medie, mult mai bine decât cei din România. Aceste tipare se vor regăsi, probabil, şi în ceea ce îi priveşte pe migranţii romi în Marea Britanie.
Care sunt implicaţiile politice ale acestei situaţii? Guvernul examinează în prezent modalităţi de a economisi bani şi de a descuraja'turismul pentru ajutoare sociale', prin restrângerea accesului imigranţilor la ajutoare, locuinţe şi servicii publice. De asemenea, el ar putea aplica mai aspru dispoziţiile UE pentru repatrierea imigranţilor care nu se pot întreţine în Marea Britanie. În teorie, astfel de măsuri ar putea fi eficiente.
Cu toate acestea, constată The Guardian, există obstacole morale şi juridice în calea implementării lor depline. Crede cineva în mod serios că guvernul va deporta familiile nevoiaşe din UE în masă? Sau le va refuza tratamentul medical şi ajutoarele sociale în cazul în care doresc să rămână? Guvernul ar putea urma exemplul francez şi 'mitui' imigranţii să plece, însă domeniul de aplicare al unei astfel de politici este limitat de legislaţia UE.
În practică, imigraţia din Bulgaria şi România poate fi în mare măsură în afara controlului Marii Britanii. Ceea ce ar trebui însă să facă Marea Britanie, crede The Guardian, este să se gândească la modul în care se poate adapta cel mai bine acestui aflux, cum să reducă la minimum impactul negativ al acestor veniri asupra populaţiei şi cum să maximizeze beneficiile pentru toate părţile implicate.