Ce părere are Nicuşor Dan despre ridicarea unei mega-moschei în Capitala României
alte articole
Construirea unei mega-moschei pe terenul alocat de Guvernul Ponta se va putea face doar după realizarea unui plan urbanistic zonal, iar acesta include consultări cu bucureştenii, astfel că ei vor fi cei care decid, a declarat sâmbătă Nicuşor Dan, candidatul Uniunii Salvaţi Bucureştiul la Primăria Capitalei.
"Promisiunea mea este că pentru orice intenţie de construire în Bucureşti care înseamnă o excepţie de la ce prevede planul urbanistic general, cum este în cazul de faţă, va fi o dezbatere publică reală şi oamenii decid", a declarat Nicuşor Dan pentru Mediafax.
Candidatul USB a explicat că locaţia în care ar trebui să se construiască moscheea asupra căreia au convenit Guvernul României şi cel turc constituie o excepţie de la planului urbanistic general, care prevede pentru respectiva locaţie funcţiunea CD 5 – centre de conferinţă şi expoziţii internaţionale, parc expoziţional.
"Trebuie (să existe - n.r.) o motivaţie foarte importantă pentru ca ceva ce în planul urbanistic general al Bucureştiului care a fost prevăzut ca parc expoziţional să devină altceva, să îşi schimbe funcţiunea. Calea legală este să se facă un plan urbanistic zonal prin care să se schimbe atât funcţiunea, cât şi să se dea parametrii de construire ai noii construcţii", a adăugat Nicuşor Dan.
Realizarea unui plan urbanistic zonal are patru etape care implică şi consultări publice. Dacă va fi primar, Nicuşor Dan susţine că va avea grijă ca "toate etapele legale să fie respectate şi bucureştenii să decidă în urma unei consultări publice obligatorii pentru orice plan urbanistic zonal".
În prezent, planurile urbanistice zonale se fac în câteva luni, dar, potrivit candidatului USB, niciunul dintre acestea nu respectă etapele obligatorii prevăzute de legea urbanismului şi ordinul de consultare a publicului în elaborarea documentaţiilor de urbanism.
"Să faci un plan urbanistic zonal este o chestiune serioasă şi trebuie să privească o zonă extinsă dintr-un oraş, nu tipul de abuzuri pe care le-am văzut noi în care se dau planuri pe parcele ca cineva să îşi mai pună două etaje în plus. Un plan urbanistic urbanistic zonal ar trebui să dureze cu toate studiile de fundamentare şi consultarea populaţiei (...) cam doi ani", a subliniat Nicuşor Dan.