Orban nu vrea mega-moschee la Bucureşti. Firea cere consultare publică

În timpul ultimei sale vizite în Turcia, preşedintele Klaus Iohannis a convenit cu omologul său Recep Erdogan să continue proiectul de construire a unei mega-moschei în Bucureşti. Ce părere au despre acest subiect controversat candidaţii PNL şi PSD la primăria Capitalei?
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times)

Dacă va fi ales primar general al Capitalei, liberalul Ludovic Orban susţine că nu va autoriza construirea unei mega-moschei pe terenul alocat anterior de Guvernul Ponta. De cealaltă parte, contra-candidatul său de la PSD, Gabriela Firea, a anunţat că va fi de acord cu construirea moscheei doar dacă cetăţenii îşi vor exprima acordul în acest sens în urma unei consultări publice.

"În mod evident preşedintele Turciei a repus această temă pe agendă mai mult din considerente de politică internă. Răspunsul preşedintelui Iohannis l-am văzut, a spus că este problema Primăriei Capitalei. Eu pot să vă spun că dacă voi fi primar general nu voi autoriza această moschee, aşa cum este ea. Nu voi autoriza moscheea lui Ponta. Eu nu m-am operat în Turcia, ca Victor Ponta.

Pe de altă parte, un primar general trebuie să acţioneze în numele cetăţenilor municipiului Bucureşti. Iar eu stiu cu precizie că acest proiect nu este sprijinit de cetăţenii municipiului Bucureşti. Şi ca un comentariu: nu poţi astăzi, când vezi ce se întâmplă în toată Europa, să susţii un astfel de proiect", a declarat, în cadrul unui interviu acordat Hotnews.ro, candidatul PNL la Primăria Capitalei, Ludovic Orban.

Potrivit liberalului, această problemă a apărut pe tapet, la nivel guvernamental, în urma unor înţelegeri care au existat între Victor Ponta şi Recept Erdogan, care la vremea aceea era prim ministru, nu fusese încă ales preşedinte al Turciei. Până atunci, Ludovic Orban susţine că el nu a auzit "o astfel de cerere de realizare a unei mega moschei în Bucureşti - şi nu numai moscheea ci şi toate clădirile de pe lângă moschee".

"Aşa cum este astăzi gândit acest proiect nu-l voi autoriza. Dintr-o mulţime de motive. V-am dat motivul principal: primarul general trebuie să acţioneze în numele bucureştenilor. Dacă bucureştenii nu-şi doresc o mega moschee în Bucureşti înseamnă că nu trebuie să se facă această moschee. Mai ales repet, aşa cum este gândit proiectul astăzi", a subliniat Ludovic Orban.

La rândul său, Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, a anunţat că va fi de acord cu construirea mega-moscheei doar în cazul în care bucureştenii îşi vor exprima clar acordul în acest sens.

"Mi se pare foarte important ca atât politicienii care au funcţii guvernamentale, cât şi cei care sunt reprezentanţi ai administraţiei publice locale să nu mai ia decizii după cum cred ei înşişi şi familia lor eventual, ci doar după o consultare publică foarte serioasă, după un referendum, chiar dacă nu neapărat din punct de vedere legal, ci o consultare cât mai largă publică.

Şi, dacă răspunsul va fi "Da", va trebui să acţionăm în consecinţă. Dacă există nemulţumiri, ezitări, frustrări, atunci nu cred că trebuie să obligăm bucureştenii să suporte din bugetul lor ceva cu care ei nu sunt confortabili", a declarat Firea, citată de News.ro.