Ce mai instalează Big Brother - aparate bluetooth în cabine de telefon, pentru posesorii de celulare

Oraşul New York a ordonat înlăturarea rapidă a aproximativ 500 de dispozitive din cabinele telefonice din zona Manhattanului, după ce în mass media americană au apărut ştiri privind posibilitatea ca aceste aparate săurmărească posesorii de smart phones.
(THOMAS COEX / AFP / Getty Images)
Shannon Liao
07.10.2014

Oraşul New York a ordonat înlăturarea rapidă a aproximativ 500 de dispozitive din cabinele telefonice din zona Manhattanului, după ce în mass media americană au apărut ştiri privind posibilitatea ca aceste aparate să urmărească posesorii de smart phones.

Compania de publicitate în aer liber Titan, care deţine spaţiul de reclamă pe cabinele telefonice din oraş, a instalat la finalul anului trecut 500 de aparate Bluetooth care interacţionează cu smartphone-urile pentru a trimite informaţii.

Articolul care a dezvăluit mai puţin cunoscuta instalare făcută de Titan, a fost publicat luni dimineaţă de Buzzfeed, şi a folosit expresii precum „Emiţătoare care îţi trimit forţat anunţuri şi pot ajuta la urmărirea fiecărei mişcări pe care o faci”. Oficialii din New York au fost forţaţi să ia măsuri rapide pentru a linişti publicul.

Biroul de presă al primarului a publicat o declaraţie care spunea că „deşi emiţătoarele instalate de Titan în unele dintre cabinele sale telefonice pentru testări sunt incapabile să primească sau să colecteze orice informaţii personale, am cerut companiei Titan să le înlăture din cabine”.

În următoarele zile, dispozitivele vor fi înlăturate din cabinele de telefon.

Într-o declaraţie, Dave Etherington, director pentru strategie în compania Titan, a declarat că testările au avut rolul de a determina cum funcţionează dispozitivele în zonele metropolitane cu o populaţie densă.

Alte utilizări

Etherington a declarat că dispozitivele ar putea avea mai multe posibile utilizări, pe lângă cele comerciale, şi anume siguranţa publică şi comunicarea.

Într-un viitor îndepărtat oamenii ar putea vedea cum astfel de dispozitive sunt folosite pentru a semnaliza răpirea copiilor sau fenomene meteo severe.

Dispozitivele sunt amplasate în diverse locaţii şi lucrează cu smartphone-urile. În prezent, ele sunt folosite pe stadioanele sportive sau în magazine.

Cum funcţionează dispozitivul? Oamenii descarcă o aplicaţie şi acordă acesteia permisiunea de a folosi Bluetooth într-o anumită locaţie. Aplicaţia poate apoi detecta dispozitivul de semnalizare şi să afişeze informaţii relevante pentru locaţie; de exemplu, istoria picturii dintr-un anumit muzeu când cineva stă lângă acea pictură, în acel muzeu.

Jules Polonetsky, director executiv al think tank-ului Future of Privacy Forum din Washington D.C., a clarificat funcţia acestui dispozitiv.

„Haideţi să explicăm această rapidă răspândire de noi tehnologii pe care deseori o vedem descrisă incorect”, a scris Polonetsky într-un articol publicat luni pe linkedin. „Aceste dispozitive nu vă urmăresc telefonul. De fapt, telefonul vostru le urmăreşte pe ele.”

Nicholas Sbordone, purtător de cuvânt al Departamentului oraşului New York pentru Informaţii Tehnologice şi Telecomunicaţii, a explicat: „Când telefonul vostru se află în apropiere de unul dintre aceste dispozitive ce trimite semnalul de recunoaştere, dacă aplicaţia respectivă are permisiune, va recunoaşte semnalul şi veţi fi înştiinţat.”

Etherington a mai declarat, folosind cuvinte care au amintit de articolul din Buzzfeed, că „dispozitivele Gimbal nu colectează date şi informaţii personale, nu trimit forţat mesaje şi informaţii şi nici nu urmăresc oamenii”.

Gimbal, o companie din San Diego, produce şi vinde dispozitive de semnalizare care au nevoie de aplicaţii pe telefon pentru a prezenta anunţuri.

Deşi dispozitivele şi aplicaţiile de acest fel par să fie inofensive, totuşi s-ar putea ca într-un viitor apropiat să ne trezim înconjuraţi de orice numai de intimitate şi siguranţă nu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor