CE lansează procedurile de infringement împotriva Ungariei pe tema a trei reforme constituţionale

Epoch Times România
17.01.2012

CE a lansat procedurile de infringement împotriva Ungariei în legătură cu trei reforme constituţionale despre care spune că încalcă legea UE, a anunţat marţi preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso.

Executivul european este îngrijorat că legile afectează independenţa Băncii Centrale, afectează sistemul judiciar şi autoritatea ungară de protecţie a datelor.

Ele figurează într-o serie de amendamente constituţionale despre care criticii spun că ar concentra puterea în mâinile guvernului conservator al premierului Viktor Orban.

Conform procedurilor de infringement, Comisia ar putea aduce Ungaria în faţa Curţii Europene de Justiţie, dacă ţara nu modifică aceste legi conform regulilor UE. S-ar putea impune şi amenzi.

Vicepremierul Tibor Navracsics declara marţi, la postul public de televiziune, că se aşteaptă ca Executivul european să lanseze trei proceduri de infringement împotriva Ungariei. Navracsics şi comisarul pentru Justiţie, Viviane Reding, au purtat, luni, o discuţie telefonică privind problemele semnalate de Comisia Europeană în ceea ce priveşte independenţa Băncii Centrale, vârsta de pensionare a judecătorilor şi procurorilor, precum şi legea privind autoritatea ungară responsabilă de protecţia datelor.

"Într-adevăr, din ce ştiu eu, procedurile de infringement privind aceste trei chestiuni vor fi lansate", a spus Navracsics, întrebat de postul public de televiziune.

Pe de altă parte, vicepremierul, care deţine şi portofoliul Administraţiei Publice şi Justiţiei, consideră că Guvernul de la Budapesta şi Comisia Europeană sunt aproape de găsirea unei soluţii în ceea ce priveşte Banca Centrală şi protecţia datelor, în timp ce vârsta de pensionare a judecătorilor şi procurorilor este "o dezbatere pur profesională".

Dacă Executivul european vrea ca Ungaria să modifice legea privind funcţionarea Băncii Centrale şi să elimine articolul care prevede ca unul dintre viceguvernatori să fie numit de premier, Guvernul este "complet deschis" discuţiilor, dar europenii trebuie să înţeleagă că Budapesta a avut motivele ei pentru o astfel de decizie, a explicat vicepremierul. "Este cât se poate de legitim ca Guvernul să aibă un cuvânt de spus în activitatea Băncii Centrale", a spus Navracsics.

Comisia Europeană a cerut eliminarea articolul privind numirea viceguvernatorului, de teamă că Guvernul va încerca să influenţeze politicile Băncii Centrale.

În ceea ce priveşte vârsta de pensionare, CE a apreciază că măsura este "discriminatorie". De la 1 ianuarie 2012, judecătorii şi procurorii vor ieşi la pensie la 62 de ani, faţă de 70 până acum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor