Ce cuprinde acordul de colaborare instituţională dintre Băsescu şi Ponta
alte articole
Premierul Victor Ponta a prezentat miercuri acordul de colaborare instituţională încheiat cu preşedintele Traian Băsescu. "Acordul prevede principii şi valori comune, orientarea strategică a României, apartenenţa la NATO şi la UE, securitatea României, independenţa Justiţiei, asigurarea funcţionalităţii instituţiilor, priorităţi de apărare, orientarea în direcţia aprofundării integrării în cadrul construcţiei europene, coeziunea mesajului extern, spaţii, evitarea confruntărilor publice, absorbţia fondurilor europene, politică externă, securitate, spaţii de cooperare şi, probabil pentru dumneavoastră va fi mai interesantă o anumită parte care vorbeşte de conduita publică a celor doi semnatari - preşedinte şi primul-ministru, apropos de modul de adresare şi respectarea funcţiilor", a declarat Ponta.
Acordul cuprinde, în principal, prevederi constituţionale şi de bună funcţionare a instituţiilor statului.
"Acordul de colaborare instituţională, cel prezentat azi pe surse de către domnul senator Sorin Roşca Stănescu, nu e acordul final. Faptul că a apărut ciorna m-a lămurit de unde este. Apreciez informaţiile pe care colegi de-ai noştri le au direct de la PDL. Aşa se întâmplă", a precizat Ponta, referindu-se la o variantă care a fost prezentată presei şi despre care a afirmat că ar proveni de la PDL.
Băsescu nu ar fi condiţionat desemnarea ca premier a lui Ponta de semnarea acordului, a apreciat prim-ministrul.
"A fost o discuţie şi un acord prin care cei care ne cunosc mai puţin, şi anume liderii europeni, să aibă garanţia că nu mai vorbeşte nimeni nici de lovituri de stat, nici de lucruri care în această vară au fost prezente", a afirmat Ponta.
Premierul a declarat că acordul conţine o frază în care se arată că cei doi vor folosi persoana a doua plural şi nu vor utiliza epitete sau comparaţii din regnul animal.
"Colegilor le dau acum textul acordului de pace între preşedinte şi prim-ministru. Presa o să fie foarte dezamăgită, că nu-i nimic acolo. Dumneavoastră colegii mei, o să citiţi doar o frază interesantă care spune că între preşedinte şi prim-ministru trebuie să vorbim la persoana a doua plural, să nu folosim epitete, să nu folosim comparaţii din regnul animal", a precizat Victor Ponta.
Premierul a fost întrebat de către Viorel Hrebenciuc dacă acordul nu are anexă. "Nu am anexă, ce anexe, iar începeţi? Iar vă ia presa în serios, pe bune", i-a răspuns Ponta, râzând.