Ce aşteptări au producătorii auto la Salonul de la Geneva

Cum au făcut faţă uneia dintre cele mai grele perioade din istorie.

Salonul Auto de la Geneva îşi deschide porţile, oraşul elveţian devenind locul în care orice pasionat de maşini şi-ar dori să se afle. Industria auto mondială a suferit, în ultimii ani de criză economică turbulenţe cărora încearcă să le facă faţă şi pe care încearcă să le depăşească.

Anul trecut, marii producători auto au anunţat decizii şi investiţii majore, pentru a se menţine pe poziţiile de top. Grupul auto japonez Nissan a anunţat că va investi 200 de milioane de dolari pentru a produce de la mijlocul anului 2013 modelul Invitation, din clasa subcompactă, în Marea Britanie.

La fabrica Nissan din Sunderland numărul angajaţilor va creşte cu 600, la 6.000. Producerea modelului în Marea Britanie, susţinută de un împrumut de 15 milioane de dolari de la guvernul britanic, va crea circa 2.000 de locuri de muncă la Nissan şi furnizori.

De la fabrica auto din Sunderland, cea mai mare din Marea Britanie, Nissan livrează circa 500.000 de maşini anual, iar în prima fază producţia Invitation s-ar putea situa la 100.000 de unităţi.

Grupul german Volkswagen se află într-o cursă de urmărire a Toyota, cel mai mare producător la nivel mondial. Directorul general, Martin Winterkorn, este încrezător că Volkswagen îşi poate atinge obiectivul de a deveni cel mai mare constructor.

BMW se aşteaptă, de asemenea, la creşterea vânzărilor după ce acestea au urcat cu 14% în februarie. Producătorul german dispune de o gamă de modele lansate recent, iar creşterea din India şi China compensează piaţa mai slabă din Europa.

Divizia de lux a Volkswagen, Audi, anticipează în acest an o creştere de peste 4%, ritmul estimat al pieţei globale, a afirmat directorul de vânzari, Peter Schwarzenbauer.

"Considerăm că putem avea rezultate mai bune. Efectul pieţelor mai slabe din sudul Europei ar trebui să fie suficient compensat", a spus el.

Cererea pentru maşini de lux în China, unde Audi este lider de piaţă, va continua să urce în următorii ani. Piaţa ar putea creşte de peste doua ori, la 2,3 milioane de maşini până în 2020, de la 945.000 anul trecut. Audi a vândut peste 200.000 de maşini în primele două luni ale anului, un record pentru companie.

SA Peugeot Citroen a arătat, însă, o altă faţă a sectorului auto, notează Reuters. Grupul francez, al doilea mare constructor auto din Europa, vrea să atragă finanţare de 1 miliard de euro printr-o emisiune de acţiuni efectuată la un preţ cu 42% sub cotaţia bursieră de luni.

Peugeot a anunţat că va oferi 16 acţiuni noi pentru fiecare 31 de titluri aflate deja în circulaţie la un preţ de 8,27 euro pe unitate, cu 42% sub cotaţia bursieră de la finalul şedinţei de luni, discount care a cauzat marţi scăderea acţiunilor companiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport