Când se va deschide podul Calafat-Vidin

Autostrada Soarelui, ambuteiaj pe pod
Autostrada Soarelui, ambuteiaj pe pod (Epoch Times România)

Podul peste Dunăre din zona Calafat-Vidin a fost inaugurat, la sfârşitul anului trecut de oficialităţi române şi bulgare, dar încă nu a fost dat în folosinţă. Şoferii ar putea folosi podul dintre cele două ţări cel mai devreme în a doua jumătate a lunii mai, "dat fiind contextul politic actual" din Bulgaria, a informat Guvernul român, în urma şedinţei de miercuri. Contextul se referă la faptul că Guvernul bulgar condus de Boiko Borisov a demisionat, în februarie, după manifestaţii ale populaţiei împotriva sărăciei.

Operator al podului va fi o entitate comercială mixtă care urmează să fie înfiinţată, iar acordul între cele două guverne în acest sens a fost deja semnat. Lucrările la partea rutieră sunt finalizate, iar componenta feroviară urmează să fie şi ea gata în perioada următoare.

Fostul premier bulgar Boiko Borisov anunţase, în urmă cu o lună, că podul va fi deschis oficial pe 9 mai, de Ziua Europei, în prezenţa preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi a comisarului UE pentru Politici regionale, Johannes Hahn.

Darea în folosinţă a podului a fost amânată de mai multe ori din cauza fondurilor insuficiente.

Podul are o lungime de doi kilometri şi face parte din coridorul paneuropean de transport care leagă oraşul german Dresda de Istanbul (Turcia). Investiţia totală s-a ridicat la 226 milioane de euro.