CE aduce critici Monei Pivniceru pentru felul organizării procesului de numire a procurorului general şi a şefului DNA

Comisia Europeană (CE) monitorizează atent activitatea Monei Pivniceru. Astfel, Catherine Day, secretarul general al instituţiei, i-a trimis o scrisoare ministrului Justiţiei în care aduce critici legate de procesul organizării numirii procurorului general şi a şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), susţinând că procedura nu a fost una transparentă, relatează B1 Tv.
Şedinţă de guvern la Palatul Victoria, Mona Pivniceru, ministrul Justiţiei (Epoch Times România)
Ana Petrescu
03.10.2012

Comisia Europeană (CE) monitorizează atent activitatea Monei Pivniceru. Astfel, Catherine Day, secretarul general al instituţiei, i-a trimis o scrisoare ministrului Justiţiei în care aduce critici legate de procesul organizării numirii procurorului general şi a şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), susţinând că procedura nu a fost una transparentă, relatează B1 Tv.

Prin urmare, Catherine Day i-a reproşat ministrului Justiţiei român că nu a respectat recomandările făcute de CE în vederea numirii şefilor de Parchete.

"În adresa mea către dvs. din data de 11 septembrie, am expus modul în care trebuie înţeles raportul în lumina proiectului privind procedurile trimis de dvs. colegilor mei în data de 7 septembrie. Din păcate, aproape niciunul din aceste puncte nu s-au regăsit în procedurile publicate în această săptămână”, relevă scrisoarea lui Catherine Day.

CE i-a solicitat Monei Pivniceru ca procedurile să fie transparente şi credibile, forul european recomandându-i ministrului român să ia în considerare sugestiile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi să garanteze acestei instituţii un rol activ în cadrul acestor etape.

Conform criteriilor iniţiale, selecţia trebuia să se deruleze în numai câteva zile, perioadă în care niciun candidat nu putea depune un proiect managerial serios, dar ulterior, Mona Pivniceru a mărit acel termen dar nu a vrut să dispună proiectele discuţiei publice, aşa cum ceruse secretarul general al CE.

Recent, fostul şef al DNA Daniel Morar a declarat că nu-şi va depune candidatura la şefia Parchetului General, deoarece, în opinia sa, procedura de selecţie demarată de actualul ministru al Justiţiei este o farsă şi nu este “una real transparentă” în care fiecare candidat să aibă şanse egale.

"Ministrul ar fi putut anunţa declanşarea procedurii de selecţie, cu precizarea că mai puţin eu şi Kovesi", a precizat Morar. Selecţia începută de Pivniceru pe 17 septembrie nu este una care să câştige încrederea procurorilor, potenţiali candidaţi pentru cele două funcţii, este de părere fostul şef al DNA.

De asemenea, Mona Pivniceru se va întâlni joi, la Bruxelles, cu comisarul pentru justiţie, Viviane Reding şi cu secretarul general al Comisiei Europene Catherine Day, vizita oficialului român având loc în contextul discuţiilor privind numirea viitorului procuror general şi a noului şef al DNA.
Totodată, pe data de 17 septembrie, în cadrul întrevederii de la Bruxelles, preşedintele CE, José Manuel Barroso, i-a cerut premierului Ponta ”transparenţă” în procesul de numire a procurorului general şi a şefului DNA.

”În mod special, este important ca nominalizările pentru procurorul general şi procurorul şef al DNA să fie transparente şi corecte. Guvernul, atât înainte de alegeri, cât şi după, trebuie să evite să aibă în componenţa sa miniştri cu probleme de integritate şi decizii (judecătoreşti, n.r.) în acest sens împotriva lor. Comisia va prezenta un raport înainte de finele anului pentru a evalua dacă îngrijorările sale au fost luate în considerare şi dacă a fost restabilit echilibrul între puteri”, potrivit unui comunicat al CE.

Mandatul Laurei Codruţa Kovesi s-a încheiat marţi. Ea l-a delegat luni pe Daniel Morar, pentru o perioadă de şase luni, în funcţia de prim-procuror adjunct al Parchetului General. Morar va asigura astfel interimatul la conducerea Parchetului General.

Daniel Morar a dispus marţi delegarea, pentru o perioadă de 6 luni, a Laurei Oprean, procuror şef adjunct direcţie, în funcţia de procuror şef al DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor