Morar: N-o să candidez la şefia Parchetului General. Procedura de selecţie demarată de ministrul Justiţiei nu este una real transparentă

Daniel Morar, şeful interimar al Parchetului General a afirmat că nu îşi va depune candidatura pentru conducerea instituţiei pentru ca procesul de selecţie demarat de ministrul Justiţiei Mona Pivniceru nu este unul transparent, relatează B1 Tv.
Daniel Morar (Epoch Times România)
Ana Petrescu
02.10.2012

Daniel Morar, şeful interimar al Parchetului General a afirmat că nu îşi va depune candidatura pentru conducerea instituţiei pentru ca procesul de selecţie demarat de ministrul Justiţiei Mona Pivniceru nu este unul transparent, relatează B1 Tv.

”Această procedură de selecţie nu este una real transparentă şi acesta este şi motivul pentru care eu n-o să-mi depun candidatura pentru vreo funcţie - de procuror general, că despre asta vorbim. Am examinat acea procedură, asigură transparenţă în ceea ce priveşte depunerea candidaturilor, dar nu asupra ceea ce înseamnă proiecte de management, interviu sau criteriile de selecţie. Deci avem o transparenţă pe ceea ce înseamnă depunerea candidaturilor, pe voinţa de a ne lansa într-o asemenea competiţie, dar n-avem o transparenţă în ceea ce înseamnă procedura de selecţie efectivă”, a explicat Daniel Morar.

Ultima zi pentru depunerea dosarelor pentru candidatura la posturile de procuror general şi şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) este miercuri, 3 octombrie. După această dată se vor depune proiectele de management, pe urmă va avea loc un interviu susţinut în faţa unei comisii de procurori condusă de Mona Pivniceru. Ulterior ministrul Justiţiei va face propunerile în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
După această dată, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, va face propunerile în cadrul CSM.

Pe de altă parte, Codruţa Kovesi a declarat că nu exclude o candidatură pentru DNA şi nicio eventuală funcţie ce presupune o activitate legată de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) sau de activităţi anticorupţie.

În schimb, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat recent că ar fi "inacceptabil" şi "scandalos" ca Guvernul şi ministrul Justiţiei să propună o rocadă între Laura Codruţa Kovesi şi Daniel Morar la DNA şi Parchetul General. El a mai spus că aceasta ar fi dorinţa preşedintelui Traian Băsescu.

De asemenea, premierul Victor Ponta consideră că mai există şi alţi procurori buni în România, în afară de Codruţa Kovesi şi Daniel Morar, iar rocada dintre cei doi reflectă o procedură un pic ciudată. "Sunt convins că mai sunt şi alţi procurori buni, cei doi nu sunt de neînlocuit", a afirmat Ponta la un post de televiziune.

Pe de altă parte, europarlamentarul Cristian Preda, prim-vicepreşedinte PDL, a apreciat că rocada Morar-Kovesi, criticată de USL, este o soluţie inteligentă şi o confirmare a evaluării oficialilor UE.

"Rocada Morar-Kovesi ar fi o soluţie inteligentă. Nu ştiu dacă se va realiza, dar – în principiu – ar fi o confirmare de la Bucureşti a evaluării făcute de oficialii de la Bruxelles. Reamintesc că, în ultimii ani, în rapoartele MCV instituţiile conduse de cei doi au fost singurele apreciate şi încurajate să meargă înainte", a scris Cristian Preda pe blogul său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor