Viviane Reding o primeşte joi pe Mona Pivniceru

Comisarul pentru justiţie, Viviane Reding. (THOMAS SAMSON / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
03.10.2012

Comisarul pentru justiţie, Viviane Reding, se întâlneşte joi, la Bruxelles, cu ministrul justiţiei, Mona Pivniceru, vizita oficialului român având loc în contextul discuţiilor privind numirea viitorului procuror general şi a noului şef al DNA.

Viviane Reding şi Monica Pivniceru ar fi trebuit să se întâlnească pentru prima dată la 19 septembrie, dar întrevederea a fost anulată. Mona Pivniceru a precizat că şi-a anulat deplasarea la Viena pentru că Viviane Reding i-ar fi transmis că are programul prea încărcat pentru a stabili o întâlnire bilaterală.

Ministrul justiţiei a anunţat, la 20 septembrie, că a cerut o întâlnire comisarului european pe justiţie, căreia îi va transmite că procurorul general al României şi şeful DNA vor fi numiţi după legea în vigoare.

”Nu-mi imaginez că cineva dă într-o săptămână o lege nouă, există o lege în vigoare. Numirea procurorului general şi a structurii este prevăzută în lege ca fiind atributul exclusiv al ministrului, am discutat-o cu oficiali de la UE, eu am stabilit deja criteriile, au fost agreate şi de Secţia de procurori a CSM şi nu văd un impediment. Chiar am fost felicitată pentru maniera în care am găsit aceste criterii de transparenţă”, a declarat Mona Pivniceru.

La 17 septembrie, în cadrul întrevederii de la Bruxelles, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a cerut premierului Ponta ”transparenţă” în procesul de numire a procurorului general şi a şefului DNA.

”În mod special, este important ca nominalizările pentru procurorul general şi procurorul şef al DNA să fie transparente şi corecte. Guvernul, atât înainte de alegeri, cât şi după, trebuie să evite să aibă în componenţa sa miniştri cu probleme de integritate şi decizii (judecătoreşti, n.r.) în acest sens împotriva lor. Comisia va prezenta un raport înainte de finele anului pentru a evalua dacă îngrijorările sale au fost luate în considerare şi dacă a fost restabilit echilibrul între puteri”, potrivit unui comunicat al CE.

Mandatul Laurei Codruţa Kovesi s-a încheiat marţi. Ea l-a delegat luni pe Daniel Morar, pentru o perioadă de şase luni, în funcţia de prim-procuror adjunct al Parchetului General. Morar va asigura astfel interimatul la conducerea Parchetului General.

Marţi, Daniel Morar a dispus marţi delegarea, pentru o perioadă de 6 luni, a Laurei Oprean, procuror şef adjunct direcţie, în funcţia de procuror şef al DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor