CCR tranşează cazul Micula vs. statul român
alte articole
Statul român nu trebuie să le mai plătească încă o dată fraţilor Viorel şi Ioan Micula suma de 376 milioane de lei şi dobânda aferentă pe care aceştia o pretind în baza unei decizii a Centrului Internaţional de Reglementare a Disputelor Relative la Investiţii (ICSID), relatează hotnews.ro, citând oficiali ai Ministerului de Finanţe.
Potrivit sursei citate, Curtea Constituţională a României a respins marţi excepţia de neconstituţionalitate privind legislaţia în baza căreia statul român a făcut plata dispusă de tribunalul ICSID, cu sediul la Washington. Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă.
"Decizia Curţii este foarte importantă, datorită implicaţiilor financiare pe care le-ar fi avut o eventuală admitere a excepţiilor ridicate de avocaţii Grupului Micula. Statul român a fost reprezentat de juriştii din Ministerul Finanţelor Publice", a declarat ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu.
Practic, prin hotărârea dată marţi, CCR a girat din punct de vedere constituţional mecanismul legal construit de statul român pentru punerea în aplicare a hotărârilor pronunţate de instanţele judecătoreşti sau arbitrale, cu incidenţă în domeniul ajutorului de stat, mecanism aplicat inclusiv în cazul Micula.
Amintim că deşi statul român a efectuat plata în baza unei legislaţii naţionale, emisă în deplină concordanţă cu Constituţia, fraţii Micula încearcă să execute statul român apelând la instanţe din alte state pe al căror teritoriu există bunuri ale statului român. Comisia Europeană intervine activ în toate litigiile în care statul român este acţionat în judecată de fraţii Micula.
Reamintim că fraţii Micula au intentat proces statului român în anul 2005 la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor Relative la Investiţii (ICSID) de pe lângă Banca Mondială, cea mai înaltă instanţă judecătorească pentru litigiile economice. Cei doi afacerişti au reclamat decizia autorităţilor române privind eliminarea unor facilităţi fiscale acordate grupului European Drinks pentru investiţiile în zonele defavorizate.
Prevalându-se de faptul că au şi cetăţenie suedeză, Ioan şi Viorel Micula, principalii acţionari ai grupului alimentar European Drinks, au reclamat la data deschiderii procesului că statul român nu şi-a respectat angajamentele referitoare la protecţia reciprocă a investiţiilor cuprinse în Acordul bilateral dintre Suedia şi România.
Conform ejurnalul.ro, în momentul în care fraţii Micula au luat decizia să dea în judecată statul, Grupul European Drinks avea 17.000 de miliarde de lei datorie la stat (echivalentul a 477 milioane de euro), datorii acumulate prin neplata taxelor, impozitelor şi a TVA-ului.
În momentul în care Inspectorii Direcţiei Finanţelor Publice Bihor au venit să ia la puricat actele firmelor grupului, fraţii Micula au publicat într-un săptămânal deţinut de Dan Voiculescu vestea că dau în judecată, la Banca Mondială, statul român şi că cer câteva sute de milioane de euro despăgubiri. Ulterior, au trimis şi la Ministerul de Finanţe o înştiinţare în acest sens.
La opt ani de la intentarea procesului, fraţii Ioan şi Viorel Micula au câştigat, în decembrie 2013, la Curtea de Arbitraj de la Washington, un proces intentat statului român în urma sistării programului de facilităţi fiscale, ei urmând să primească circa 376 milioane lei, plus penalităţi.
După pronunţarea hotărârii arbitrale, Ministerul Finanţelor Publice a executat integral hotărârea arbitrală, fără a renunţa la susţinerea argumentelor sale din acţiunea în anulare a hotărârii arbitrale.
Comisia a avertizat la 1 aprilie că ar putea emite un ordin de suspendare a plăţii despăgubirilor, pentru a se asigura că nu vor fi acordate noi ajutoare de stat. Pe 26 mai 2014, CE a informat autorităţile noastre că a decis emiterea ordinului de suspendare, obligând România să suspende orice acţiune care ar putea duce la plata restului depăgubirilor, pe motiv că acestea ar reprezenta ajutor ilegal de stat, până la o decizie finală a compatibilităţii acelui ajutor de stat cu piaţa internă.
De asemenea, Curtea de Apel Bucureşti a dispus, în 25 februarie 2015, printr-o decizie definitivă, suspendarea executării silite a deciziei Curţii de Arbitraj de la Washington, potrivit căreia, fraţii Micula, proprietarii European Food, trebuie să primească despăgubiri de la statul român.