Băsescu îşi pregăteşte alianţele electorale pentru a deveni premier

Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu (www.gov.ro)

Traian Băsescu îşi pregăteşte alianţele electorale pentru a deveni premier. Sebastian Lăzăroiu, având dubla calitate de consilier prezidenţial şi membru fondator al Mişcării Populare, ce a generat proaspăt înfiinţatul PMP, a declarat miercuri, la Călăraşi, ca unul dintre obiectivele partidului Mişcarea Populară (PMP) este acela ca Traian Băsescu să devină premier.

Prezent la Călăraşi pentru inaugurarea sediului organizaţiei judeţene a PMP, Lăzăroiu a prezentat cele trei obiective majore pe care şi le-a propus partidul în viitorul apropiat, informeazăobiectiv-online.ro

Astfel, Lăzăroiu a informat că PMP îşi propune să obţină un scor bun la prezidenţiale, partidul sperând să obţină peste 10% din mandatele pentru Parlamentul European, să dea un candidat unic al dreptei la prezidenţiale, şi nu în ultimul rând, faptul că PMP, partid creat la iniţiativa lui Traian Băsescu are drept scop declarat să îi asigure actualului preşedinte postul de premier.

Întrebat cum ar putea fi realizat dezideratul lui Băsescu în actualul mandat al Parlamentului, în condiţiile în care prevederile din viitoarea Constituţie stabilesc ca partidul majoritar, respectiv alianţa politică care deţine majoritatea în Parlament desemnează premierul, Lăzăroiu a declarat că după alegerile prezidenţiale "majorităţile din Parlament se vor rearanja, iar noul preşedinte de dreapta îl va desemna pe Băsescu premier, fără să facă referire la modificările ce ar urma să se facă în Constituţia României în acest sens.", informează publicaţia citată.

"Dacă PSD şi PNL intră separat în alegerile prezidenţiale, iar dreapta va avea un candidat unic în turul doi, pe o înţelegere PNL-PMP, care să câştige, se schimbă majoritatea în Parlament şi noul preşedinte numeşte alt premier", a declarat Sebastian Lăzăroiu.

Astfel, recentele declaraţii ale preşedintelui care, scandalizând întreaga "dreaptă" a afirmat că oricine este mai bun preşedinte decât "plagiatorul" Ponta - cu care Băsescu pare a fi în război total - , capătă sens, şi că dacă Antonescu ajunge în turul 2 al prezidenţialelor, ar fi înţelept ca dreapta să se grupeze în jurul lui, capătă sens. Băsescu are nevoie de un viitor preşedinte cu care să se înţeleagă şi pe care să şi-l facă de pe acum dator. Iar dacă Ponta reuşeşte să îl ţină în şah pe Antonescu promiţându-i Cotroceniul, Băsescu, un jucător "de şah" net superior lui Ponta, poate reuşi şi el să îl strunească pe Antonescu cu maximum succes, cam cum l-a strunit Putin pe Medvedev timp de 4 ani.

Planurile lui Băsescu depind însă de momentul şi forma în care se va adopta Constituţia revizuită, care va legifera modul în care preşedintele îl nominalizează pe premier.

Potrivit noilor amendamente USL, şeful statului este obligat să accepte premierul propus de partidul/alianţa care obţine cele mai multe mandate de parlamentar. De asemenea, conform noii Constituţii, dacă se votează în actuala sa formă, va conferi preşedintelui un rol mai mult decorativ, ţara urmând a fi condusă practic de parlament şi Guvern.