CCR redeschide Cutia Pandorei: În cazul invalidării referendumului, Parlamentul decide "procedura de urmat"
alte articole
Curtea Constituţională a hotărât marţi ca Parlamentul să decidă calea de urmat după invalidarea referendumului. CCR a respins ca neîntemeiată sesizarea depusă de PDL asupra hotărârii Parlamentului luată şi anunţată în ziua suspendării lui Traian Băsescu.
"Cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a respins, ca neîntemeiată, sesizarea de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.3 din Hotărârea Parlamentului nr.34 din 6 iulie 2012 privind stabilirea obiectului şi a datei referendumului naţional pentru demiterea Preşedintelui României. Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I", se arată într-un comunicat al CCR.
Art. 3 din Hotărârea 34/2012 a Parlamentului privind stabilirea obiectului şi a datei Referendumului naţional pentru demiterea preşedintelui României prevede ca în situaţia în care CCR va stabili că nu au fost îndeplinite condiţiile legii, Parlamentul va luat act de aceasta şi va hotărî asupra procedurii de urmat.
"Diplomaţie" sau slăbiciune?
Decizia de astăzi a CCR nu sună deloc foarte clar, ba mai mult pare a avea două tăişuri, căci se pune problema, oare ce cale de urmat ar mai putea decide Parlamentul, dacă nu se prezintă la vot jumătate plus unu dintre alegătorii aflaţi pe listele electorale.
Oare parlamentarii ar mai putea hotărî să se mai organizeze încă un referendum pentru demiterea preşedintelui suspendat?
Oricum, nu este prima oară când CCR încearcă să împace şi capra şi varza prin deciziile sale.
Cel mai recent exemplu a fost când a împăcat ambele tabere - USL şi PDL - dând dreptate uneia dintre ele referitor la schimbarea şefilor camerelor parlamentare, iar celeilalte i-a dat satisfacţie stabilind condiţia de validare a referendumului referitoare la prezenţa la vot.
Program de vot prelungit
Totodată, Curtea Constituţională a decis marţi, cu majoritate de voturi, că articolul 3 din Hotărârea Parlamentului privind stabilirea datei şi a obiectului referendumului pentru demiterea preşedintelui este constituţională, respingând astfel sesizarea PDL.
Curtea a mai decis că prelungirea orarului cu patru ore este constituţională şi a respins sesizarea PDL, astfel încât secţiile de votare vor fi deschise între orele 7.00 şi 23.00.
Curtea a admis obiecţia PDL, cea referitoare la modificarea legii referendumului conform căreia Guvernul stabileşte durata consultării populare.
PDL depusese la data de 19 iulie o contestaţie la Curtea Constituţională referitoare la legea privind stabilirea programului de vot la referendum, dar şi o contestaţie la legea care stabileşte că orarul de vot va fi precizat prin hotărâre de guvern.
De asemenea, Curtea Constituţională a constatat că modificarea Legii 3/2000 în sensul ca intervalul de desfăşurare a referendumurilor naţionale să fie stabilit prin hotărâre de Guvern este neconstituţională.